تنبلی تخمدان و یا به اصطلاح پزشکی تخمدان پلی کیستیک یکی از معضلات این روزهای جامعه بانوان می باشد. یکی از بیماری های قرن حاضر با عوارض و خطراتی که آن را تبدیل به یکی از متداول ترین بیماری ها کرده است. تنبلی تخمدان خود را با علائمی چون ریزش مو، موهای زائد ، جوش و آکنه و تاخیر در پریود نشان می دهد. در افرادی که به تنبلی تخمدان مبتلا هستند سطح بالای آندروژن و مقاومت به انسولین سبب کاهش سوخت و ساز بدن می شود. کاهش سوخت و ساز بدن می تواند منجر به اضافه وزن و چاقی شکمی در این افراد شود. به همین جهت تغذیه در تبلی تخمدان بسیار مهم می باشد. تغذیه در تنبلی تخمدان مبحث بسیار پیچیده و چالش برانگیزی می باشد چرا که دلیل بروز تخمدان پلی کیستیک در افراد مختلف با یکدیگر متفاوت است. هر فردی ممکن است با دلیل خاصی به این سندروم مبتلا شده باشد. با این وجود برخی نکات تغذیه در تنبلی تخمدان وجود دارد که می تواند بین همه افراد مبتلا به ای بیماری مشترک می باشد و در این مقاله مورد بحث قرار گرفته است.
تنبلی تخمدان با چه نشانه هایی خود را نشان می دهد؟
افرادی که به تنبلی تخمدان مبتلا می شوند ممکن است سال ها این بیماری را به صورت خاموش در خود داشته اند و با تغییر شرایط بدنی و سبک زندگی این بیماری خود را نمایش داده باشد. این افراد با تغییر حالات و شرایط روحی بسیاری همراه می باشند. افرادی که به تخمدان پلی کیستیک مبتلا هستند ابتدا علائمی چون نامنظمی پریود و کوتاه شدن روزهای پریود را تجربه می کنند. هنگام مراجعه به بهترین متخصص زنان در تهران نیاز به نمایه سونوگرافی و انجام برخی آزمایشات برای تشخیص قطعی تنبلی تخمدان در بیمار می باشد. بیشتر افرادی که به تنبلی تخمدان مبتلا هستند دارای چاقی شکمی می باشند و اگر اصول تغذیه در تنبلی تخمدان رعایت نشود این روند ادامه داشته و در ادامه می تواند منجر به دیابت ، کبدچرب ، فشار خون بالا ، بیماری های قلبی عروقی و ناباروری شود. برخی از علائم و نشانه های بارز در افراد مبتلا به تنبلی تخمدان به شرح زیر می باشد:
- رشد موهای ضخیم و زائد در زیر چانه ، دور سینه ها
- لکه های قهوه ای در ناحیه گردن و یا زیر بغل
- دردهای شدید لگنی
- عدم تخمک گذاری
- قطع قاعدگی در روزها و ماه ها ( آمنوره)
خانم هایی که به تنبلی تخمدان مبتلا هستند بیش از دیگران در معرض بیماری های پرخطر مانند سرطان رحم ، ناباروری ، کبدچرب و بیماری های قلبی می باشند. توصیه ما به شما این است با رعایت اصول تغذیه در تنبلی تخمدان و داشتن تحرک کافی در صدد کنترل علائم و عوارض این بیماری برآیید.
لبنیات و تخمدان پلی کیستیک
حتما شما هم شنیده اید که گفته می شود مصرف لبنیات در تخمدان پلی کیستیک مضر است. در اصول تغذیه در تنبلی تخمدان لازم است مصرف لبنیات را تا حد امکان محدود کنید. دلیل این موضوع این است که امروزه با روند ماشینی زندگی و کارخانه ای شدن محصولات مقدار زیادی مواد نگهدارنده به محصولات پاستوریزه اضافه می شود که در بدتر شدن علائم تنبلی تخمدان موثر هستند. هنوز تحقیقات جدی و به اثبات رسیده ای از قطع مصرف لبنیات و درمان تنبلی تخمدان در دسترس نیست اما مطالعات بسیاری نشان می دهد که محدود کردن مصرف لبنیات کمک بسیاری به کنترل علائم این بیماری می کند. توصیه ما به شما این است که در صورت تمایل به مصرف لبنیات هفته ای یکبار از لبنیات کم چرب استفاده کنید. در صورت امکان از پنیرهای لاکتیکی و یا پنیر سنتی به جای پنیرهای چرب و پاستوریزه استفاده کنید.
اصلاح سبک زندگی و تغذیه در تنبلی تخمدان
یکی از موضوعات اساسی در کنترل و درمان تنبلی تخمدان در کنار رعایت تغذیه در تنبلی تخمدان رعایت اصول سبک زندگی سالم می باشد. بسیاری از افرادی که برای درمان تنبلی تخمدان مراجعه می کنند با داروهایی که برای آن ها تجویز می شود این بیماری در آن ها کنترل می شود اما فراموش نکنید که داروها تنها علائم بیماری را کاهش می دهند و تاثیری در بهبود بیماری ندارند. تنبلی تخمدان یک بیماری علامتی می باشد و تنها با رعایت تغذیه در تنبلی تخمدان و اصلاح سبک زندگی می تواند بهبود یابند. برخی از اصول اصلاح سبک زندگی در درمان تنبلی تحمدان به شرح زیر می باشد:
- سعی کنید بشقاب خود را به صورت یک سوم کربوهیدارت یک سوم پروتئین و دو سوم سبزیجات برگ پهن قرار دهید.
- تنظیم ساعت خواب بسیار مهم است شب ها قبل از 11 به خواب بروید و صبح ها قبل از8 بیدار شوید.
- ورزش و تحرک روزانه تاثیر بسیار مثبتی دارد.
- سعی کنید بعد از شام میوه هایی که قند بالایی دارند مصرف نکنید.
- از دمنوش های گیاهی مانند دارچین و آویشن استفاده کنید.
- سعی کنید جوانه ها را به خصوص جوانه گندم و ماش در زنجیره غذایی خود قرار دهید.