انواع فیبروم
چه عواملی باعث به وجود آمدن انواع فیبروم رحمی می شود؟ فیبروم رحم مجموعه ای از تومورهای خوش خیم بوده که در رحم شروع به رشد می کنند. هنوز دلیل ایجاد انواع فیبروم رحمی کشف نشده و اکثر زنان با فیبروم رحمی هیچ علائمی ندارند. با این حال در این بیماری ، با در نظر گرفتن سایز فیبروم ها، محل ایجاد آنها و نزدیکی آنها به لگن، علائم مختلفی بروز می کند. خونریزی غیر طبیعی، درد و فشار در ناحیه رحم از علائم شایع این بیماری است.
انواع فیبروم رحم با معاینه لگنی و سونوگرافی تشخیص داده می شوند. در صورتی که درمان برای این بیماری واجب باشد، راه های مختلفی از جمله جراحی هیسترکتومی، میومکتومی ، کریوسرجری و یا آمبولیزاسیون عروق رحمی وجود دارد. همچنین درمان دارویی نیز امکان پذیر است.
فیبروم چیست
فیبروم رحمی از رحم سرچشمه گرفته و با اینکه از همان بافت دیواره رحمی می باشند، ولی بسیار عمقی تر می باشند. فیبروم ها معمولاً گرد بوده و در اکثر مواقع درد یا علائم دیگری ندارند. با این حال فیبروم های بزرگ ممکن است موجب فشار به مثانه یا باقی ارگان ها آورده و علائم مخصوصی را به دنبال داشته باشند.
انواع فیبروم رحمی
فیبروم ها معمولاً با محلی که در رحم اشغال کرده اند شناسایی و تفکیک می شوند:
- فیبروم زیر مجموعه ای یا خارجی: این نوع از فیبروم رحمی در زیر خط بیرونی رحم به وجود می آیند. بدین ترتیب در بیرون از رحم شکل گرفته و یا توسط یک پیوند به بیرون رحم وصل هستند.
- فیبروم داخلی : این نوع از فیبروم، که داخل رحم شکل گرفته می شوند، در حفره رحمی در زیر خط رحم قرار دارند.
- فیبروم اینترامورال : این نوع فیبروم به ماهیچه داخلی رحم وصل هستند و در داخل رحم قرار دارند.
- فیبروم پدانکوله : این فیبروم در پایه بافت، ریشه دوانده و مانند قارچ می باشد. رفته رفته این نوع از فیبروم به داخل یا خارج رحم رشد پیدا می کند.
علائم فیبروم رحم
بیشتر مواقع تمام انواع فیبروم رحم ،علائم خاص و مشکلی برای بیمار ایجاد نمی کند و زنان از بیماری خود آگاه نیستند.
با این حال خونریزی غیر طبیعی ، شایع ترین علامت این مشکل می باشد. در صورتی که تومور ها نزدیک به خط رحم بوده و با جریان خون از خط عبوری، تداخل ایجاد کنند، موجب قاعدگی های سنگین و زیاد و دردناک می شوند. همچنین در بین دوقاعدگی، لکه بینی نیز مشاهده می شود. زنانی که به واسطه این بیماری خون زیادی از دست می دهند، احتمالاً مبتلا به کم خونی شدید یا آنمیا می شوند. همچنین برخی فیبروم ها موجب درد زیاد در ناحیه رحم می شوند.
علائم زیر نیز گاهی مشاهده می شوند:
- فشار
- دردهای لگنی و درد هنگام مقاربت جنسی
- فشار به مثانه و همواره احساس ادرار داشتن
- فشار به مقعد و درد هنگام مدفوع کردن
فیبروم رحم در بارداری
فیبروم تداخلی در تخمک گذاری ایجاد نکرده ولی ممکن است موجب اختلال اندکی در قدرت باروری یا بارداری ضعیف تری شود. فیبروم هایی که دیواره داخلی رحم را تغییر شکل داده و اصطلاحاً دفرمه می کند، موجب سقط های مکرر می شوند. در صورتی که درمان صورت نگیرد، ممکن است مادر قادر به ادامه بارداری نباشد.
برخی مطالعات خطر بالایی را برای بارداری ، در حضور فیبروم رحم مشاهده کردند. برای مثال خونریزی در سه ماهه اول بارداری، دردهای شکمی، انقباض رحم و مشکلاتی در زمان درد زایمان وجود دارد. مشخص کردن محل دقیق ایجاد فیبروم ها و سایز آنها، برای پیش بینی مشکلات در بارداری بسیار مهم است.
دلیل ایجاد فیبروم
اختلالات ژنتیکی، تغییر در یکسری از فاکتورهای رشد بدن، اختلالات در سیستم رگ های خونی و اختلال در پاسخ بدن به ترمیم آسیب های بدن، همگی از عوامل تاثیر گذار در پیشرفت فیبروم هستند.
سابقه خانوادگی دلیل کلیدی این بیماری است. ژنتیک نیز نقش مهمی دارد. زنان آفریقایی دو تا سه برار زنان از دیگر نژاد ها، در معرض خطر فیبروم رحمی هستند. همچنین عوامل دیگری مثل شروع قاعدگی قبل از 10 سالگی، مصرف الکل، عفونت ادراری و غیره، می توانند در ایجاد فیبروم رحمی نقش داشته باشند.
منابع:
https://www.medicinenet.com/uterine_fibroids/article.htm#what_causes_uterine_fibroids_to_grow_how_big_can_they_get
مطالب مرتبط با این مقاله: