تخمدان پلی کیستیک
تخمدان پلی کیستیک یک بیماری نیست بلکه نوعی سندروم و نشانگان است که به دلیل نارسایی هورمونی ایجاد می شود و علت آن به طور دقیق شناخته نشده و در زنان چاق بیشتر از سایرین قابل مشاهده است و تقریبا از هر 15 زن یک نفر به این بیماری تخمدان پلی کیستیک دچار هستند.
همچنین تحقیقات نشان داده است که نشانه های این بیماری از سنین جوانی قابل مشاهده هستند که با تشخیص به موقع آن می توان جلوی پیشرفت را گرفت.
افراد مبتلا مجموعه ای از علائم را با هم تجربه می کنند که از جمله مهمترین علائم افزایش سطح هورمون های مردانه در این افراد و در نتیجه پرمویی ، اختلالات قاعدگی و نامنظم شدن قاعدگی می باشد. افراد دارای تخمدن پلی کیستیک استعداد برخی بیماری ها را بیشتر از سایر افراد دارند مانند
- استعداد ابتلا به چاقی
- اضافه وزن
- دیابت
- فشارخون
به همین دلیل این افراد باید مشکلشان را جدی بگیرند زیرا علاوه بر موارد گفته شده ممکن است دچار مشکلات باروری پس از ازدواج نیز شوند.
علت بروز تخدان پلی کیستیک
این سندروم به دلیل اختلال در هورمون ها و سوخت و ساز آنها به وجود می آید که باعث می شود میزان هورمون ها در فرد بالا رود. در نتیجه این اختلالات میزان هورمون استروژن و استرادیول که برای تخمک گذاری هستند، به اندازه کافی نمی رسند و در نتیجه فولیکولی که در تخمدان ساخته شده به اندازه کافی رشد نمی کند تا از تخمدان آزاد شود و در همان جا می ماند و رشد می کند و تبدیل به کیست می شود و با تکرار این مشکل چندین کیست به وجود می آید.
علائم تخمدان پلی کیستیک
برای اینکه بتوانید درمان این عارضه را به سرعت آغاز کنید با ید به نشانه هایی که در شما به وجود می آید توجه زیادی داشته باشید.شما هر چه زودتر برای درمان بیماری خود به متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید روند درمان و بهبودی شما سرعت بیشتری خواهد داشت.
- زمانی که خونریزی ماهیانه شما به طور نانمنظم باشد به طوری که برای شما قابل پیش بینی نمی باشد.
- رشد غیر طبعی موهای زائد در بدن شما دیده شود .در ناحیه هایی مانند سینه،شکم،بالای ران موها بیش از اندازه رشد می کند که به این عارضه هیرسوتیزم گفته می شود.
- به وجود آمدن جوش و آکنه و داشتن پوست چرب
- کیستهای ریز متعدد در تخمدانها
- تکه هایی از پوست که تیره و ضخیم میشود
البته باید گفت ایجاد این نشانه ها در همه افراد یکسان نبوده و شاید نشانه های دیگر را نیز داشته باشند.معمولا زمانی که خانم ها به متخصص زنان و زایمان مراجعه می کنند بیماری خود را ناباروری و یا نامنظمی عادت های ماهیانه خود مطرح می کنند.
درمان تخمدان پلی کیستیک
درمان بیماری زمان بر است و نیاز به دوره درمانی طولانی دارد تا بیماری و علائم به طور کامل حذف شود. باید توجه شود که در صورت کامل نکردن دوره درمان و قطع دارو مشکل دوباره بر می گردد . در برخی موارد که با دارو درمان نمی شود پزشک عمل جراحی را به فرد پیشنهاد می کند.
زمانی که درمان خود را نزد متخصص زنان و زایمان آغاز کردید بهتر است نکات زیر را در نظر داشته باشید.
- از مهم ترین اصول درمان چکاب منظم شما است.بهتر است بدانید که عواملی مانند بیماری های قلبی، چاقی، کلسترول بالا، دیابت نوع 2 و فشار خون بالا در بیماری تخمدان پلی کیستیک تاثیر مستقیمی دارند و در برخی موارد با درمان این گونه بیماری ها مشکلات دیگر برطرف خواهد شد .
- با انجام آزمایشات فیزیکی، اندازه گیری فشار خون و تعیین سطح گلوکز و چربی خون متخصص زنان و زایمان می تواند بهتر برای درمان تصمیم بگیرد .
- از دیگر مراحل درمان تغییر در سبک زندگی و عادات است.بهتر است در برنامه غذایی خود تغییراتی را ایجاد کنید و ورزش منظم داشته باشید.
- در صورتی که اضافه وزن دارید تمامی برنامه های خود را طوری تنظیم کنید که باعث کاهش وزن شما شود. چاقی سبب وخیم تر شدن مقاومت به انسولین می شود. کاهش وزن می تواند سطح انسولین و آندروژن را پایین بیاورد و ممکن است تخمک گذاری را به حالت اولیه بازگرداند.