درمان تخمدان پلی کیستیک شامل روش های مختلفی می شود. این بیماری به طور قطع نمی تواند درمان شود ولی علائم این بیماری می توانند مدیریت گردند. گزینه های درمانی براساس علائمی که فرد تجربه می کند، متفاوت می باشند. در این مطلب می خواهیم به گزینه های درمان این بیماری شایع در خانم ها بپردازیم.
گزینههای درمان تنبلی تخمدان چیست؟
تنبلی تخمدان جزو آن دسته از بیماریهایی است که به شکل قطعی درمان نمیشود. شما به کمک روشهای مختلف تنها کاری که میتوانید کنید این است که علائم و عوارض آن را کاهش دهید. این که بهترین روش درمان برای این بیماری چیست؟ تا حدودی به عواملی همچون سن بیمار، شرایط جسمانی، علائم جسمانی فرد و نظر پزشک بستگی دارد.
از مهم ترین اصول درمان چکاب منظم شما است.بهتر است بدانید که عواملی مانند بیماری های قلبی، چاقی، کلسترول بالا، دیابت نوع 2 و فشار خون بالا در بیماری تخمدان پلی کیستیک تاثیر مستقیمی دارند و در برخی موارد با درمان این گونه بیماری ها مشکلات دیگر برطرف خواهد شد . با انجام آزمایشات فیزیکی، اندازه گیری فشار خون و تعیین سطح گلوکز و چربی خون متخصص زنان و زایمان می تواند بهتر برای درمان تصمیم بگیرد .
1-تغییر سبک زندگی
متاسفانه سبک زندگی نادرست و استفاده از مواد مضر تغذیهای بیشترین نقش را در ایجاد تنبلی تخمدان دارد. اولین و بهترین راهکار این است که سبک زندگی خود را تغییر دهید. سعی کنید رژیم تغذیهای دیگری را برای خود انتخاب کنید و وزن خود را کاهش دهید. با کاهش وزن دارو درمانی برای رفع تنبلی تخمدان را موثرتر خواهید کرد. در کنار آن، اگر سیگار میکشید، مصرف آن را ترک کنید و اگر استرس و تشویش زیادی دارید، عوامل استرس را را از خود دور نمایید.
از دیگر مراحل درمان تغییر در سبک زندگی و عادات است.بهتر است در برنامه غذایی خود تغییراتی را ایجاد کنید و ورزش منظم داشته باشید.
در صورتی که اضافه وزن دارید تمامی برنامه های خود را طوری تنظیم کنید که باعث کاهش وزن شما شود. چاقی سبب وخیم تر شدن مقاومت به انسولین می شود. کاهش وزن می تواند سطح انسولین و آندروژن را پایین بیاورد و ممکن است تخمک گذاری را به حالت اولیه بازگرداند.
با ورزش کردن منظم و برخورداری از یک رژیم غذایی سالم و متعادل می توان کاهش وزن مناسبی داشت. بهتر است که در این رژیم غذایی از سبزیجات و میوه ها به مقدار مناسب (حداقل 5 وعده در روز)، غلات کامل و برنج قهوه ای، گوشت مرغ و ماهی و گوشت قرمز بدون چربی استفاده شود.
نکات مربوط به رژیم و سبک زندگی برای درمان تنبلی تخمدان
سندرم تخمدان پلیکیستیک به شکلی که میدانید یکی از شایعترین اختلالات هورمونی در زنان است که میتواند عوارض بسیاری نظیر بی اشتهایی قابل توجه یا بیماریهای قلبی و عروقی ایجاد کند. به همین دلیل درمان این بیماری بسیار مهم است.
در ادامه به برخی از این تغییرات در سبک زندگی اشاره خواهیم کرد:
- رژیم غذایی سالم: رژیم غذایی سالم با تمرکز بر مصرف مواد غذایی با مقادیر کم چربی و قند میتواند به حفظ وزن سالم و بهبود تعادل هورمونی کمک کند. مصرف مواد غذایی با قند پایین مثل میوه، سبزیجات، گرفتن گوشت و ماهیهای سالمی میتواند برای بیماران PCOS خود به کمک برسد.
- ورزش منظم: ورزش کردن به مردم در همه سنین کمک بسیاری میکند. در مورد سندرم تخمدان پلی کیستیک، تحقیقات نشان دادهاند که ورزش سبکتر مانند پیادهروی، شنا، دوچرخهسواری و حتی یوگا میتواند به بهبود تعادل هورمونی و کنترل وزن کمک کند.
- کاهش تنش: تنش یکی از عواملی است که میتواند به تولید هورمونهای استرس مانند کورتیزول منجر شود و از تعادل هورمونها عقب بیفتد. میتوانید با روشهای کاهش تنش مانند رفتارهای روانشناختی، ماساژ و موسیقی این تأثیر را کاهش دهید.
- خواب منظم: خواب کافی و با کیفیت به حفظ تعادل هورمونی کمک میکند. میتوانید با ایجاد شرایط بهتر برای خواب و استفاده از تکنیکهایی مانند مدیتیشن قبل از خواب به کیفیت خواب خود کمک کنید
شاید این تغییرات ساده به نظر بیاید، اما در ترکیب با درمان دارویی، میتواند فوایدی برای مدیریت سندرم تخمدان پلی کیستیک و مسائل مرتبط با آن داشته باشد. بهترین راه همگام سازی با بهترین متخصص زنان است.
2-داروها
داروهایی که باعث میشوند اندروژن بدن کاهش پیدا کند، بهترین داروها برای درمان تنبلی تخمدان به شمار میآیند. داروهایی که به منظور از بین بردن تنبلی تخمدان به کار میگیرید، همگی باید از سوی پزشک شما تجویز شده باشند. این داروها با توجه به علائمی که عارضه تنبلی تخمدان دارد، مشخص خواهند شد. برخی از آنها مقاومت در برابر انسولین را کاهش میدهند و برخی دیگر مستقیما روی فعالیت تخمدانها اثر میگذارند
داروهای بسیاری برای درمان تخمدان پلی کیستیک وجود دارند که در ادامه به برخی از آن ها متناسب به شرایط فرد اشاره می کنیم.
- قرص های پروژسترون هر سه الی چهار ماه برای فرد تجویز می گردد. این قرص ها می توانند به طور ماهیانه و با تجویز پزشک هم مصرف شوند. این قرص ها هم برای تنظیم قاعدگی و هم برای پیشگیری از سرطان رحم (سرطان دیواره رحم یا آندومتریال) برای بیمار تجویز می شود..
- اولین داروی پیشنهادی برای بیماران مبتلا به تخمدان پلی کیستیک، کلومیفن می باشد. این دارو تخمدان ها را به آزادسازی تخمک در ماه تشویق می کند. در صورتی که با استفاده از این دارو، تخمک گذاری تحریک نشود می توان از متفورمین استفاده شود. این دارو برای پایین آوردن سطح قند خون در زنان مبتلا به دیابت نوع دو می باشد ولی برای زنان مبتلا به تخمدان پلی کیستیک هم استفاده می شود.
- در صورتی که باروری با داروهای خوراکی صورت نگیرد می توان از گنادوتروپین (داروی محرک غده جنسی) استفاده گردد. این نوع دارو به صورت تزریقی استفاده شده و می تواند موجب تحریک بیش از حد تخمدان ها و چند قلوزایی شود.
با درمان تخمدان پلی کیستیک، بسیاری از مشکلات ناباروری درمان می شوند. بسیاری از زنان با مصرف قرص های تجویزی در اوایل سیکل قاعدگی و به مدت زمان طولانی، درمان می شوند. در صورتی که با دارودرمانی مشکل ناباروری برطرف نگردد، می توان روش های دیگر درمان ناباروری مانند درمان ناباروری با IVF را امتحان نمود.
3-جراحی
آخرین گزینهای که برای از کاهش علائم تنبلی تخمدان پیشنهاد می شود، جراحی است. اگر هر کدام از روشهای فوق را امتحان کردید اما به نتایج خوبی دست نیافتید، میتوانید زیر نظر یک پزشک ماهر جراحی شوید. عمل جراحی لاپاراسکوپی تخمدان باعث میشود که احتمال تخمک گذاری در رحم افزایش یابد و تخمدان تقویت شود. جراحی
سوالات متداول
پزشکان برای تجویز دارو اهداف مختلفی را در نظر میگیرند. آنها ممکن است داروهای مخصوص تخمک گذاری را به بیمار تجویز کنند یا از داروهای تنظیم چرخه قاعدگی کمک بگیرند.
پس از این که سایر روشهای درمان مثل دارو تغییر دادن سبک زندگی کارآمد نباشند، از روش جراحی استفاده میشود. در جراحی روش لاپاراسکوپی انتخاب شده و منجر به تخمک گذاری خواهد شد.
کلام آخر
ما در این مطلب در مورد این که درمان تنبلی تخمدان چگونه است صحبت کردیم. تنبلی تخمدان قطعی درمان نخواهد شد. برخی از راهکارها تنها برای کاهش عوارض و علائم این بیماری مناسب هستند. برای درمان آن نیز میتوانید از دارو یا تغییر سبک زندگی استفاده کنید. در موارد دیگر جراحی پیشنهاد میشود. برای انتخاب بهترین گزینه های درمان و اینکه تحت درمان مناسب قرار بگیرید حتما به پزشک متخصص زنان در غرب تهران مراجعه کنید.
2 پاسخ
خسته نباشید من مشکل پلی کیست دارم سنو و آزمایش گرفتم و دکتر برام دارو نوشت
چند روزی هست داروی لاغری پلاتین (اصلی) و مصرف میکنم میتونم هردو و باهم مصرف کنم یا تداخل دارویی دارع؟
ننوشتید با چه دارویی مصرف می کنید امامصرف داروی لاغری توصیه نمی شود.
سعی کنید با اصلاح سبک زندگی این مشکل رو برطرف کنید.