سندرم پیش از قاعدگی به نشانه هایی که پیش از قاعدگی برای شما رخ می دهد، گفته می شود که امکان دارد یک هفته پیش از خونریزی دیده شود و یا حتی در دوران قاعدگی ادامه داشته باشد. .بسیاری از خانم ها پیش از قاعدگی علائمی در آن ها بروز می کند، که در صورت تشدید این علائم زندگی روزمره ی آن ها دچار اختلال می شود .این علائم در افراد مختلف و همچنین در ماه های مختلف دوران قاعدگی از لحاظ نوع و یا شدت با یکدیگر متفاوت هستند. امروز در این مطلب می خواهیم به علائم این مشکل و درمان آن بپردازیم.
سندرم پیش از قاعدگی چیست؟
سندرم پیش از قاعدگی (PMS)، گروهی از علائم و نشانه ها است که قبل از شروع پریودی در زنان ظاهر می شود. برخی از زنان برای چند ساعت گرفتگی های خفیف شکم را تجربه می کنند، در حالی که برخی دیگر ممکن است تا دو هفته قبل از شروع قاعدگی خود درد شدید و نوسانات خلقی را تجربه کنند.
PMS اغلب بر اساس زمان بروز علائم تشخیص داده می شود. هنگامی که اثرات به خصوص شدید هستند، ممکن است برای تعیین اینکه آیا یک زن دارای یک وضعیت سلامتی است یا خیر، سطح هورمون یا آزمایشات تصویربرداری لازم باشد.
علائم شایع سندرم پیش از قاعدگی چیست؟
مرحله قبل از قاعدگی معمولاً چند روز قبل از پریود زنان است، اما می تواند دو هفته قبل از شروع قاعدگی شروع شود. برای اینکه علائم به عنوان بخشی از سندرم پیش از قاعدگی در نظر گرفته شود، باید در دو هفته قبل از قاعدگی یک زن رخ دهد و نباید در بقیه ماه وجود داشته باشد. این عارضه می تواند در هر سنی و زمانی که زن شروع به قاعدگی کند شروع شود.
تعدادی از اثرات فیزیکی، احساسی و شناختی وجود دارد که می تواند به عنوان بخشی از این عارضه رخ دهد، عبارتند از:
- گرفتگی رحم
- نفخ شکم
- سینه های دردناک و حساس
- هوس های غذایی
- تحریک پذیری
- اشک ریختن
- نوسانات خلقی
- غمگینی
- اضطراب
- طغیان عصبانیت
- سردرد یا میگرن
- مشکل خواب
- خستگی
- تغییر در میل جنسی
- افزایش وزن
- دردهای عضلانی
- تورم خفیف بازوها یا پاها
- علائم گوارشی مانند تهوع، اسهال یا یبوست
- تشدید اختلالات گوارشی، مانند بیماری التهابی روده و سندرم روده تحریک پذیر
علل سندرم پیش از قاعدگی چیست؟
سندرم پیش از قاعدگی (PMS) یک بیماری شایع است که بسیاری از زنان را در طول چرخه قاعدگی تحت تاثیر قرار می دهد. علت دقیق آن مشخص نیست، اما اعتقاد بر این است که نتیجه تغییرات هورمونی است که در طول چرخه قاعدگی رخ می دهد. نوسانات سطح استروژن و پروژسترون می تواند بر تعادل شیمیایی مغز تأثیر بگذارد و منجر به علائمی مانند تحریک پذیری، نوسانات خلقی و ناراحتی فیزیکی شود.
عوامل دیگری که ممکن است این عارضه را تشدید کنند عبارتند از استرس، رژیم غذایی نامناسب، ورزش نکردن و برخی داروها. شناسایی علل PMS می تواند به زنان کمک کند تا علائم خود را مدیریت کنند و کیفیت زندگی خود را بهبود بخشند.
چگونه سندرم پیش از قاعدگی را تشخیص داده می شود؟
پزشک متخصص زنان از یک تاریخچه پزشکی یا علائم شما برای تشخیص این بیماری استفاده می کنند. هیچ آزمایش خون یا سایر آزمایشهای تشخیصی نمی توانند این بیماری زا تشخیص دهند.
از جمله معیار های اصلی شناسایی سندرم پیش از قاعدگی، علائم شما باید در طول یا بلافاصله پس از اتمام قاعدگی برطرف شود و تا دو هفته قبل از قاعدگی بعدی بروز نکند. پزشکان همچنین ممکن است آزمایش خون یا سایر آزمایشهای تشخیصی را برای رد سایر شرایطی که میتوانند باعث علائم شوند، تجویز کنند.
می توانید یک تقویم داشته باشید تا به شما کمک کند زمان علائم خود را پیگیری کنید و علائم را بررسی کنید.
چگونه سندرم پیش از قاعدگی را درمان کنیم؟
راه هایی وجود دارد که می توانید علائم این عارضه را مدیریت و کاهش دهید، مانند:
تغییر سبک زندگی
تغییرات در نحوه زندگی روزمره می توانید به کاهش علائم این عارضه کمک کند. از جمله:
1-فعالیت بدنی داشته باشید
فعالیت بدنی باعث افزایش اندورفین (هورمون های “احساس خوب”) می شود که می تواند علائم را کاهش دهد. اندورفین همچنین به عنوان مسکن طبیعی عمل می کند و به شما کمک می کند تا احساس آرامش و کنترل بیشتری داشته باشید.
2-سطوح استرس را کاهش دهید
استرس می تواند علائم PMS را بدتر کند. زمانی را برای استراحت و لذت بردن از علایق خود اختصاص دهید. اگر احساس می کنید سطح استرس شما در حال افزایش است، حتما به پزشک مراجعه کنید.
3=سبک زندگی سالم را حفظ کنید
- وعده های غذایی منظم و غنی از مواد مغذی، از جمله سبزیجات، میوه، پروتئین و غلات کامل بخورید.
- وعده های غذایی کوچک حاوی پروتئین بدون چربی و کربوهیدرات های را بخورید تا سطح انرژی پایدار را حفظ کنید
- کافئین کمتری بنوشید، به خصوص اگر از حساسیت سینه در این دوران رنج می برید.
- سعی کنید روزانه 6-8 لیوان (1.5-2 لیتر) آب بنوشید.
- برای کمک به کاهش احتباس مایعات، کمتر نمک و غذاهای شور بخورید.
- برای کمک به مدیریت استرس، استراحت، خواب و ورزش کافی داشته باشید.
- تکنیک های آرامش بخش مانند یوگا یا مدیتیشن را امتحان کنید.
- سیگار نکشید.
- اگر از سینه های حساس و دردناک در این دوره رنج می برید، از سینه بند نخی مناسب استفاده کنید.
- ویتامین ها، مواد معدنی لازم را مصرف کنید. قبل از مصرف هر مکملی با پزشک خود مشورت کنید، زیرا ممکن است اثرات ناخواسته ای داشته باشد یا با سایر داروهایی که مصرف می کنید تداخل داشته باشد.
درمان های هورمونی
این درمان ها می توانند تخمک گذاری را سرکوب کرده و هورمون های مرحله قبل از قاعدگی را کاهش دهند. درمان های هورمونی می تواند شامل درمان های ضد بارداری مانند قرص های ضد بارداری خوراکی باشد. از پزشک خود برای اطلاعات بیشتر در مورد گزینه های درمان هورمونی کمک بخواهید.
دارو
طیف وسیعی از داروهای موجود وجود دارد که ثابت شده است که به شما کمک می کند، مانند داروهای به عنوان مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین، ضد پروستاگلاندین (برای درد و گرفتگی عضلات)، ضد التهاب ها، و مسکن ها برای اطلاعات بیشتر در مورد این داروها حتما به پزشک متخصص زنان مراجعه کنید.
کلام آخر
سندرم پیش از قاعدگی بسیار رایج است. در حالی که اکثر زنان می توانند در تمام زمان های ماه کاملاً خوب عمل کنند، این وضعیت می تواند برای برخی از زنان ناراحت کننده باشد. اگر PMS در زندگی شما تداخل دارد، مهم است که با پزشک متخصص زنان صحبت کنید تا سعی کنید علائم جسمی و عاطفی خود را تسکین دهید تا بتوانید بهترین عملکرد را داشته باشید.