لوگو دکتر غزاله موسوی زاده
Rating is disabled

علائم تنبلی تخمدان و نشانه های آن

علائم تنبلی تخمدان ممکن است شامل  بی‌نظمی در سیکل ماهیانه، چرب شدن پوست، بروز جوش‌های چرکی، ریزش مو و افزایش رشد مو در بدن، کاهش میل جنسی و ناباروری شود بصورت کلی در هر فرد ممکن است علائم متفاوتی بروز کند. بنابراین چگونه متوجه می شوید که آیا تنبلی تخمدان دارید یا خیر؟ ما قصد داریم در این مطلب به علائم مختلف سندرم تخمدان پلی کیستیک نگاهی دقیق‌تر بیندازیم.

علائم و نشانه های تبلی تخمدان چیست؟
علائم تنبلی تخمدان

علائم و نشانه های تنبلی تخمدان چیست؟

همانطور که گفته شد این بیماری می تواند علائم زیادی داشته باشد و در هر فرد علائم متفاوتی بروز کند. بنابراین آگاهی از سایر علائم و نشانه‌ها همیشه مفید است، در زیر به بررسی آن ها می‌پردازیم. و به یاد داشته باشید، اگر فکر می کنید ممکن است PCOS داشته باشید، حتما به پزشک متخصص زنان در غرب تهران مراجعه کنید.

دوره های قاعدگی نامنظم

پریود نشدن یا قاعدگی نامنظم یکی از شایع ترین علائم PCOS است، اما چرا؟ این بیماری هورمون‌های لازم برای تخمک‌گذاری را تغییر می‌دهد و چرخه منظم قاعدگی را مختل می‌کند.

این به این دلیل است که سطح بالای آندروژن یا هورمون‌های مردانه که در PCOS وجود دارد می‌تواند به این معنی باشد که تخمدان‌ها به طور منظم تخمک را آزاد نمی‌کنند یا ممکن است اصلاً تخمک آزاد نکنند. این به طور قابل درک می تواند یک اثر ثانویه بر دوره های شما داشته باشد، به این معنی که آنها ممکن است نامنظم شوند یا حتی برای مدتی متوقف شوند.

ممکن است متوجه شوید که گاهی اوقات خونریزی شدید را تجربه می کنید. تخمدان‌های ما معمولاً تعادلی از استروژن و پروژسترون تولید می‌کنند، اما اگر تخمک‌گذاری متوقف شود، تولید پروژسترون را نیز متوقف می‌کند. این می تواند منجر به رشد بیش از حد پوشش رحم یا ضخیم شدن بیش از حد آن شود که می تواند منجر به دوره های گاه به گاه خونریزی غیرطبیعی به نام “خونریزی غیر طبیعی رحم بدون تخمک گذاری” شود. این خونریزی احتمالاً شدیدتر و طولانی تر از یک دوره معمولی است.

رشد بیش از حد مو یا نازک شدن مو و ریزش مو

سطوح بالای آندروژن که اغلب با سندرم تخمدان پلی کیستیک همراه است نیز می تواند بر رشد موهای شما تأثیر بگذارد. اول، ممکن است متوجه شوید که موهای تیره یا درشت روی بازوها، سینه، صورت یا شکم شما رشد می کند، که این رشد بیش از حد مو، هیرسوتیسم نامیده می شود. این در افراد بیمار شایع است و تصور می شود که تا 70٪ از زنان مبتلا به این بیماری را تحت تاثیر قرار دهد.

در مقابل، ممکن است متوجه ریزش یا نازک شدن مو شوید که می تواند یکی دیگر از علائم ناراحت کننده PCOS باشد.

آکنه و پوست چرب

درست زمانی که فکر می‌کردید هورمون آندروژن‌ها بیشتر از این نمی‌توانند دردسرساز شوند، می‌توانند باعث چرب شدن پوست و ایجاد لک شوند. این آکنه احتمالا روی صورت، پشت یا قفسه سینه شما وجود دارد و ممکن است درمان آن سخت تر از آکنه معمولی باشد.

مقاومت به انسولین، مشکلات وزن و دیابت

مقاومت به انسولین، مشکلات وزن و دیابت نیز با تنبلی تخمدان مرتبط هستند. اگر مقاومت به انسولین دارید، بدن شما نمی تواند از انسولین تولید شده به روشی موثر استفاده کند. این می تواند منجر به سطوح بالاتر آندروژن در بدن شما شود و مقاومت به انسولین را به یکی از دلایل تنبلی تخمدان تبدیل کند. 65 تا 70 درصد افراد مبتلا به این اختلال به آن مبتلا هستند.

مقاومت به انسولین، به نوبه خود، با افزایش وزن مرتبط است، زیرا اضافه وزن می‌تواند دلیل مقاومت به انسولین باشد (اگرچه شایان ذکر است که همیشه اینطور نیست؛ همه افراد مبتلا به مقاومت به انسولین اضافه وزن ندارند). مقاومت به انسولین همچنین می تواند باعث ایجاد پیش دیابت یا دیابت نوع 2 شود.

خبر خوب این است که ایجاد تنظیمات سالم در سبک زندگی، مانند تغذیه سالم تر و حرکت بیشتر، می تواند به معکوس کردن مقاومت به انسولین و کاهش شانس ابتلا به تنبلی تخمدان کمک کند.

مسائل باروری

تأثیری که  بیماری تنبلی تخمدان می تواند بر دوره قاعدگی شما داشته باشد می تواند بر باروری شما نیز تأثیر بگذارد. سندرم تخمدان پلی کیستیک گاهی اوقات می تواند تخمک گذاری را به طور کلی متوقف کند و آن را به یکی از علل اصلی ناباروری در زنان تبدیل کند. تخمین زده می شود که حدود 70 تا 80 درصد از زنان مبتلا به PCOS ممکن است مشکل باردار شدن داشته باشند.

اضطراب یا افسردگی

علاوه بر صحبت در مورد علائم فیزیکی  این بیماری، مهم است که در نظر بگیرید که تنبلی تخمدان چه احساسی در شما ایجاد می کند. ارتباط مشکوکی بین سندرم تخمدان پلی کیستیک و سلامت روان وجود دارد، با برخی شواهد نشان می دهد که بین ابتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک و همچنین داشتن اضطراب یا افسردگی ارتباط وجود دارد. دانشمندان دقیقاً مطمئن نیستند که چرا چنین است.

علائم ممکن است از زن به زن دیگر متفاوت باشد. برخی از خانم ها علائم خفیفی دارند ، در حالی که برخی دیگر با طیف وسیعی از علائم بوده و به شدت تحت تأثیر قرار می گیرند.

علائم تنبلی تخمدان و نشانه های آن

چه عواملی باعث تنبلی تخمدان می شود؟

علت تنبلی تخمدان هنوز مشخص نیست. تنبلی تخمدان گاهی اوقات در خانواده ها ارثی می باشد. اگر هر یک از بستگان شما (مادر، عمه، خواهران) مبتلا به تنبلی تخمدان باشند ، ممکن است خطر ابتلا به تنبلی تخمدان در شما بیشتر شود. این در اصل یک شرط است که تخمدان ها به شکلی تنبل عمل می کنند.

علائم تنبلی تخمدان مربوط به سطح غیر طبیعی هورمون است. هورمون ها پیام رسان های شیمیایی هستند که عملکرد بدن را کنترل می کنند. تستوسترون هورمونی مردانه است که در خانم ها به وسیله تخمدان ها بصورت اندک تولید می شود. زنان مبتلا به تنبلی تخمدان کمی بالاتر از حد طبیعی تستوسترون هستند و این با بسیاری از علائم این بیماری همراه است.

انسولین هورمونی است که سطح گلوکز (نوعی قند) را در خون تنظیم می کند. اگر تنبلی تخمدان دارید ، ممکن است بدن شما نسبت به هورمون انسولین (که به مقاومت انسولین شناخته می شود) کاهش یافته باشد ، بنابراین سطح گلوکز بیشتر است. برای جلوگیری از افزایش سطح گلوکز ، بدن شما انسولین بیشتری تولید می کند. مقادیر بالای انسولین می تواند منجر به افزایش وزن ، دوره های نامنظم ، ناباروری و سطوح بالاتر تستوسترون شود. در طولانی مدت زنان مبتلا به تنبلی تخمدان در معرض خطر ابتلا به دیابت بارداری هستند که به عنوان دیابت حاملگی (GDM) یا دیابت نوع دو شناخته می شوند.

تنبلی تخمدان چگونه تشخیص داده می شود؟

زنان مبتلا به تنبلی تخمدان معمولاً علائم و نشانه های متفاوتی دارند. این می تواند تنبلی تخمدان را به یک بیماری دشوار برای تشخیص تبدیل کند. به همین دلیل ممکن است برای رسیدن به تشخیص ، مدتی طول بکشد.

تشخیص معمولاً وقتی دو مورد زیر وجود دار انجام می شود:

  • دوره های نامنظم ، نادر یا بدون دوره
  • موهای صورت یا بدن بیشتر از حد معمول و یا آزمایش خون است که سطح تستوسترون بالاتری نسبت به حد معمول نشان می دهد
  • اسکن سونوگرافی که تخمدان های پلی کیستیک را نشان می دهد.

برای تشخیص و درمان تنبلی تخمدان باید به پزشک متخصص زنان مراجعه کنید.

سوالات متداول

نتیجه گیری

تنبلی تخمدان یک سندرم است که معمولاً در سنین باروری خانم‌ها رخ می‌دهد. علائم تنبلی تخمدان ممکن است شامل سیکل‌های قاعدگی دیرهنگام و یا هر چند وقت یک باری، درد لگن، افسردگی و اضطراب، افزایش یا کاهش وزن به صورت قابل توجه، رشد بیش از حد مو و کاهش میل جنسی باشد. درمان تنبلی تخمدان شامل مصرف داروهای کنترل کننده سطح هورمون‌ها، تغییر در رژیم غذایی و ورزش، درمان بیماری‌های مرتبط با تنبلی تخمدان و درمان ناباروری است. در صورت بروز هر یک از علائم تنبلی تخمدان، بهتر است به پزشک مراجعه کرده و درمان مناسب را انجام دهید.

دکتر غزاله موسوی زاده

جراح و متخصص زنان و زایمان و نازایی
فلوشیپ نازایی از پژوهشکده علمی صارم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *