لوگو دکتر غزاله موسوی زاده
Rating is disabled

فیبروم رحم

 فیبروم رحم تومورهای غیر سرطانی هستند که در رحم رشد می کنند. آن ها به عنوان میوم نیز شناخته می شوند و معمولاً خطرناک نیستند، اما می توانند باعث درد، خونریزی شدید و مشکلات باروری یا بارداری شوند. فیبروم ها شایع ترین تومور خوش خیم رحم زنان هستند و قابل درمان می باشند. در این مطاب می خواهیم در مورد علل و علائم این بیماری شایع در زنان صحبت کنیم.

علائم و نشانه های فیبروم رحم چیست؟

فیبروم یا میوم رحم چیست؟

فیبروم رحم یکی از بیماری های رایج در بین خانم ها است. این بیماری با نام تومور خوش خیم ماهیچه مسطح رحمی هم شناخته می شود، که ممکن است در داخل یا اطراف رحم ایجاد شوند. میوم که بخشی از بافت عضلانی است، به ندرت در دهانه رحم ایجاد می شود، اما زمانی که ایجاد می شود، معمولاً میوم در قسمت بالای رحم نیز وجود دارد.

 در این باره باید گفت که حدود ۵۰ درصد از زنان در سنین باروری یعنی سنین ۲۵ تا ۴۰ سالگی ممکن است به بیماری فیبروم مبتلا شوند . اصولا فیبروم رحم اگر کوچک بوده و سایز قابل توجهی نداشته باشد ، علامتی مشخص به همراه ندارد ولی در سونوگرافی کاملا شناسایی می شود. اما اگر وضعیت بیماری حاد باشد و شدت گیرد، نشانه هایی چون افزایش حجم خونریزی قاعدگی، درد زیاد حین دوره قاعدگی و نازایی و درد لگن بیمار را درگیر خود می کنند. لازم به ذکر است که فیبروم رحم ارتباطی به زایمان های گذشته ندارد و نمی توان گفت که زایمان طبیعی یا زایمان سزارین در این باره تاثیری دارند.

فیبروم های رحمی به جهار نوع تقسیم می شوند:

  • فیبروم داخل ماهیچه رحم
  • فیبروم خارج رحم که با فرم توده های برجسته ظاهر می شود .
  • فیبروم زیر مخاط که درون حفره رحم جای دارد .
  • فیبروم های ساقه دار روی ساقه ها یا ساقه های کوچک داخل یا خارج رحم رشد می کنند.
فیبروم یا میوم رحم چیست؟

علائم و نشانه های فیبروم رحم چیست؟

علائم فیبروم رحم به شرح زیر است :

اکثر فیبروم ها که در رحم تشکیل می شوند ، ابعاد کمی داشته و کوچک می باشند که در صورت شناسایی و تشخیص به صورت اتفاقی طی سونوگرافی وجودشان محرز می شود که به دلیل عدم نشانه و علامت درمان به خصوصی نیاز نیست و تنها لازم است بیمار به منظور کنترل ابعاد فیبروم ها ، هر ۳ الی ۶ ماه یک بار به مطب متخصص زنان در غرب تهران مراجعه نماید تا در صورت شدت گرفتن بیماری تمام مراحل درمانی به درستی پیش بروند .

در صورت پیدایش نشانه های آزاردهنده ای همچون درد شکمی و اختلال در عادت ماهانه باید بیمار ی را جدی گرفته و درمان فیبروم رحم را انجام داد . در مورد فیبروم های بزرگ و دارای علائم شدید، بهترین درمان و تکمیل بهبودی، برداشت کامل فیبروم و یا میومکتومی طی عمل جراحی است.

علائم فیبروم رحمی عبارتند از:

  • خونریزی سنگین و دردناک در زمان قاعدگی
  • خونریزی در بین دو سیکل قاعدگی
  • فشار، درد یا احساس پری در قسمت زیر شکم
  • رحم بزرگ یا شکم بزرگ
  • یبوست
  • تکرر ادرار یا ناتوانی در تخلیه کامل مثانه
  • درد هنگام آمیزش جنسی
  • ناباروری یا سقط مکرر جنین
  • کم خونی (به دلیل از دست دادن خون زیاد در طول قاعدگی)

علت ایجاد فیبروم رحم چیست؟

هنوز علت اصلی ایجاد این بیماری ناشناخته است. اما ژنتیک، هورمون‌ها، رژیم غذایی و استرس یا ترکیبی از همه ی این موارد ممکن است نقش داشته باشد.

این احتمال وجود دارد که این تومورها توسط هورمون های زنان مانند استروژن و پروژسترون کنترل می شوند. زمانی که سطح هورمون ها بالاست (مانند دوران بارداری) رشد می کنند و با استفاده از داروهای ضد هورمونی یا یائسگی رشدشان متوقف می شود یا کوچک می شوند.

چه کسانی در معرض خطر ابتلا به فیبروم رحم هستند؟

فیبروم رحم بسیار شایع است و می توانند در هر سنی اتفاق بیفتند، اما احتمال ابتلای شما در سنین باروری بیشتر است. فیبروم ها بیشتر برای افراد 30-40 ساله شایع هستند. فیبروم ها معمولاً پس از یائسگی کوچک می شوند یا خود به خود از بین می روند. خطر ابتلا به این بیماری در این افراد بیشتر است:

  • شروع قاعدگی در سن پایین
  • مصرف داروهای ضد بارداری
  • فقر ویتامین D و علل ارثی
  • مصرف بیش از حد گوشت قرمز
  • مصرف پایین سبزیجات و میوه و محصولات لبنی
  • مصرف الکل

سوالات متداول

آیا فیبروم های رحمی باید برداشته شوند؟

فیبروم های رحمی معمولاً زمانی نیاز به درمان دارند که باعث ایجاد علائم دردناکی شوند مانند: کم خونی ناشی از خونریزی شدید فیبروم. کمردرد مداوم یا احساس فشار در قسمت تحتانی شکم. مشکل در باردار شدن یا در هنگام بارداری.

آیا فیبروم رحم بیماری خطرناکی است؟

این تومورها معمولاً سرطانی (خوش خیم) نیستند و شایع‌ترین تومور غیرسرطانی در زنان هستند. اما می تواند علائم مختلفی مانند درد و خونریزی شدید و نامنظم رحمی را ایجاد کند. گاهی اوقات، فرد هیچ علامتی ندارد.

آیا فیبروم رحم باعت ایجاد درد می شود؟

زنان مبتلا به فیبروم های بزرگ ممکن است احساس سنگینی یا فشار در قسمت پایین شکم یا لگن خود کنند. اغلب این به عنوان یک ناراحتی مبهم و مزمن شرح داده می شود. گاهی اوقات، رحم بزرگ شده و به همین دلیل دراز کشیدن، خم شدن یا ورزش همراه با درد و احساس ناراحتی است. همچنین شما دردهای مزمن لگنی را ممکن است تجربه کنید.

آیا فیبروم سرطانی است یا خیر؟

فیبروم رحم یک بیماری رایج در بین خانم ها است که در آن تومورهای جامد در رحم و روی رحم ایجاد می شوند. فیبروم ها معمولا سرطانی نیستند و خطر ابتلا به سرطان رحم را افزایش نمی دهند.

دکتر غزاله موسوی زاده

جراح و متخصص زنان و زایمان و نازایی
فلوشیپ نازایی از پژوهشکده علمی صارم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *