پولیپهای رحم :
پولیپ های رحم اکثرا غیر سرطانی بوده و خوش خیم می باشند اما هستند در این میان پولیپ هایی که سرطانی بوده و زمینه سرطان را دارا باشند.
پولیپ های رحمی توده هایی هستند که در دیواره داخلی رحم به وجود می آیند. تولید بیش از حد سلول ها در دیواره رحمی (اندومتریوم) به شکل گیری پولیپ های رحمی و یا پولیپ های اندومتر منجر می شود. این پولیپ ها معمولاً خوش خیم هستند ولی در برخی شرایط پولیپ ها بدخیم و سرطانی هستند و یا احتمال سرطانی شدن آن ها در آینده وجود دارد.
پولیپ های رحم از لحاظ سایز متفاوت هستند و می توانند به اندازه یک کنجد تا اندازه یک توپ گلف باشند. این توده ها به دیواره رحمی می چسبند. تعداد پولیپ ها هم یک تا چند عدد می تواند باشد و معمولاً در داخل رحم می مانند ولی در برخی شرایط از ورودی دهانه رحم به بیرون می روند و وارد واژن می شوند. پولیپ های رحمی در اغلب موارد در زنانی دیده می شود که در دوران یائسگی هستند. ولی در زنان جوان تر هم دیده می شود.
ویژگی پولیپ های رحم :
این زائده ها بیشتر در دیواره رحم رشد کرده که رشد و افزایش سایز بیش از حد برخی سلول ها در دیواره رحم موجب پیدایش این پولیپ ها می شود به پولیپ های درون دیواره رحم پولیپ آندومتر می گویند. همانطور که گفته شد ، پولیپ های رحم عموما غیرسرطانی بوده و از نوع خوش خیم هستند و سایز آنها از مقیاس میلیمتر تا چند سانتیمتر متغیر است . یک پولیپ رحمی می تواند از سایزی همانند دانه کنجد شروع شده و تا ابعاد گردو پیش برود. پولیپ های رحم با کمک پایه ای مخصوص که گاه ضخیم و گاه باریک است به دیواره رحم مرتبط شده و عوارضی را برای بیمار به همراه می آورند . برخی از پولیپ ها در داخل رحم باقی مانده و برخی دیگر از طریق گردنه رحم می توانند به واژن راه یابند .
سن پیدایش پولیپ های رحم :
پولیپ های مذکور اکثرا در سنین یائسگی و پس از آن ظاهر می شوند اما اخیرا به دلیل تغییر سبک زندگی و عادات غذایی غلط در زنان جوان نیز پیدا شده و مشکلاتی را برای این عزیزان به همراه می آورند.
نشانه های پولیپ رحمی :
– نازایی
– به هم خوردن نظم قاعدگی و خونریزی نامرتب .
– دوره های قاعدگی با تفاوت خونریزی شدید .
– خونریزی غیر طبیعی مابین چرخه های قاعدگی
– خونریزی از واژن پس از اتمام قاعدگی
در این میان هستند بانوانی که علایم بالا را نداشته ولی در بررسی های تخصصی وجود پولیپ مشخص شود . خونریزی کم در دوران قاعدگی و عدم وجود نشانه شما را از چک آپ و معاینات پزشکی معاف نمی کند.
بهترین زمان برای بررسی پولیپ های رحم :
چنانچه آثار و نشانه های زیر را مشاهده کردید در اسرع وقت به پزشک متخصص زنان مراجعه نمایید تا علت بررسی شود :
– خونریزی غیرطبیعی واژن پس از عادت ماهانه
– خونریزی های بین عادات ماهانه
– به هم خوردن نظم قاعدگی و نامرتب شدن چرخه .
دلایل پیدایش پولیپ های رحم :
هنوز دلیل مشخصی برای پیدایش پولیپ های رحمی پیدا نشده است ولی می توان گفت که مسائل هورمونی تا حدی در بروز این عارضه موثرند.
طبق مطالعات انجام شده مشخص شد که پولیپ ها در مقابل هورمون استروژن حساسیت نشان داده و در مقابل ترشح این هورمون که در گردش خون جاری می شود ، رشد خواهند کرد .
هورمون ها نقش مهمی در تشکیل این پولیپ ها ایفا می کنند. پولیپ ها به استروژن حساس هستند و در صورتی که سطح استروژن بدن بالا برود، این پولیپ ها رشد می کنند.
آسیب های زمینه ساز برای تولید پولیپ رحم :
مواردی که امکان پیدایش این پولیپ ها را بالا می برند عبارتند از :
– بالا بودن فشار خون
– افزایش وزن
– استفاده از برخی داروهای درمان سرطان سینه مثل داروی تاموکسیفن
– رسیدن به حوالی سن یائسگی
با تشکر مدیریت سایت دکتر موسوی زاده جراح و متخصص زنان و زایمان و نازایی.
علائم پولیپ رحم
علائم و نشانه های پولیپ رحم شامل موارد زیر است:
– پریود های نامنظم و سنگین
– خونریزی بین دو دوره قاعدگی
– خونریزی های بسیار سنگین
– خونریزی بعد از یائسگی
– ناباروری
برخی زنان تنها خونریزی های سبک و لکه بینی را تجربه می کنند و برخی از زنان هیچ علائمی ندارند.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
در موارد زیر باید به پزشک مراجعه شود:
– خونریزی بعد از یائسگی
– خونریزی بین دو دوره قاعدگی
– پریودهای نا منظم
عوامل مهم ابتلا به پولیپ رحم
– دوران نزدیک به قبل و بعد از یائسگی
– فشار خون بالا
– چاقی و اضافه وزن بیش از حد
– مصرف داروی تاموکسیفن برای درمان سرطان سینه
پیچیدگی های پولیپ رحم
پولیپ های رحمی می توانند باعث ناباروری شوند. در صورتی که پولیپ های رحمی منجر به ناباروری شوند، برداشتن پولیپ ها می تواند باعث درمان ناباروری شود ولی تا کنون اطلاعات دقیقی در دسترس محققان قرار نگرفته است.
درمان پولیپ رحم
روش های درمانی مختلفی برای درمان پولیپ رحم وجود دارد. در ادامه درباره این روش های درمانی توضیحات تکمیلی ارائه می دهیم:
– پولیپ های بسیار کوچک که علائم خاصی ندارند نیازی به درمان ندارند مگر اینکه فرد در معرض خطر سرطان رحم باشد.
– دارودرمانی – در مواردی که پولیپ های رحمی به دلیل مشکلات هورمونی ایجاد شده باشند می توان با داروهایی مانند پروژستین و گونادوتروفین ، به کاهش علائم بیماری کمک کرد.
– جراحی برای برداشتن پولیپ های بزرگ همواره یکی از اصلی ترین روش های درمانی بوده است. با هیستروسکوپی می توان این پولیپ ها را از رحم خارج نمود. پولیپ ها پس از خارج شدن از رحم به آزمایشگاه فرستاده می شوند و بررسی های بیشتری بر روی آن ها صورت می گیرد.
نتیجه گیری
راه های درمانی مختلفی برای درمان پولیپ های رحمی وجود دارد و امروزه با پیشرفت علم پزشکی جایی برای نگرانی وجود ندارد.