آیا از ارتباط بین آندومتریوز و بارداری آگاهی دارید؟ آیا مبتلایان به آندومتریوز می توانند باردار شوند؟ در حقیقت پاسخ به این پرسش ها و مشابه آنها ، نیازمند افزایش آگاهی از این نوع بیماری می باشد. در بیماری آندومتریوز ، سلول های بافت رحم در بخش های مختلف رحم و یا دیگر عضو های مجاور رحم، به خصوص در لگن رشد کرده و تکثیر یافته و غده هایی را به وجود می آورند.
در زمان سیکل قاعدگی، این سلول ها رشد کرده و تقسیم سلولی مکرر انجام می دهند. در برخی مواقع این سلول ها از بین رفته و در بافت درگیر شده، ایجاد زخم می کنند. برخی زنان مبتلا به این بیماری هیچ گونه علائمی را تجربه نمی کنند و در دیگر بیماران، رشد این سلول ها موجب علائم زیر می گردد:
- درد های لگنی
- درد های شکمی
- قاعدگی های بسیار دردناک
- قاعدگی های نامنظم
- خونریزی شدید و غیر طبیعی در دوران قاعدگی
- احساس درد به هنگام ادرار کردن و مدفوع کردن
- مقاربت جنسی دردناک
- یبوست
- اسهال
کیست آندومتریوز تخمدان
آندومتریوز چگونه بر قدرت باروری تاثیر می گذارد؟ بسیاری از بیماران مبتلا به آندومتریوز به راحتی و بدون درمان خاصی باردار می شوند. ولی حدود یک سوم مبتلایان، بدون درمان قدرت باروری ندارند.
زنانی که به آندومتریوز شدید دچار هستند، وجود توده ها و زخم های ناشی از آن، مشکلات زیر را برایشان به وجود می آورند:
- انسداد لوله های رحمی
- اختلال در عملکرد لوله های رحمی
بیماران مبتلا به آندومتریوز خفیف نیز درگیر مشکلاتی برای باروری می شوند. آندومتریوز موجب ورم عضو درگیر می شود و این ورم در ترشح و آزادسازی هورمون های مربوط به باروری، اختلال ایجاد می کند.
امکان بارداری با اندومتریوز
در صورتی که فردی با وجود درگیری با آندومتریوز باردار شود، مثل زنان باردار دیگر نیاز به معاینه در فواصل معین دارد. پزشک طی معاینه فرد، فشار خون وی را سنجیده تا مطمئن شود که فشار خون طبیعی بوده و بالا نمی باشد. به احتمال خیلی ضعیفی مادر در ماه آخر و نزدیک زایمان، مقدار کمی خونریزی تجربه می کند. همچنین احتمال کمی وجود دارد که زایمان زودرس رخ داده ، یا نوزاد از حد طبیعی کوچکتر باشد.
در طول بارداری، بیماری آندومتریوز می تواند پیش رفت کند، ولی در اغلب مواقع بعد از زایمان پیش رفت کرده و بارداری های بعدی را با مشکل مواجه می کند.
مطالعات زیادی صورت گرفته و مشخص کرده که این بیماری می تواند منجر به سقط جنین شود. حتی در صورت آندومتریوز ملایم ، احتمال سقط باز هم نسبت به زنان سالم بیشتر است. در صورتی که در هفته 12 بارداری یا کمتر هستید، علائم پیش درامد وقوع سقط در زیر را جدی بگیرید:
- خونریزی
- انقباض و درد رحم
- کمر درد
بعد از 12 هفتگی نیز علائم مشابه بوده ولی شدید تر می باشد.
دلیل آندومتریوز
دلیل اصلی این بیماری تا کنون تشخیص داده نشده است. سیکل قاعدگی زنان به این صورت است که پوشش دیواره رحمی فرو ریخته و خونریزی از قسمت واژن مشاهده می شود. ولی در بسیاری از زنان، بخشی از این خون به لوله های فالوپ یا همان لوله های رحمی برمی گردد. در اکثر موارد این خونی که برمی گردد، بدون هیچ نگرانی ای دوباره جذب شده و از بین می رود. ولی در برخی زنان این خون جذب نشده و در محل باقی مانده و کیست های آندومتریوز را ایجاد می کند. دلیل اصلی این مورد شناخته شده نیست ولی دیده شده که سابقه خانوادگی در آن دخیل می باشد.
پیشگیری از آندومتریوز
آندومتریوز قابل پیشگیری نمی باشد ولی می توان با داشتن یک رژیم غذایی سالم ، فعالیت ورزشی، خواب کافی و حفظ آرامش و دوری از استرس ، علائم این بیماری را کاهش داد. این بیماری با جراحی یا دارو درمانی قابل درمان می باشد. همچنین با شروع یائسگی ، آندومتریوز بهبود می یابد.
در صورتی که درد های قاعدگی بیش از حد و غیر طبیعی ای را تحمل کرده و یا علائم دیگر مذکور را مشاهده می کنید، حتماً به پزشک مراجعه کنید.