تاثیر گروه خونی در بارداری
هر فردی یکی از چهار گروه خونی O , A ,AB , B را دارد و همراه با این گروه خونی یک فاکتور RH دارد که می تواند مثبت یا منفی باشد. هر کدام از این گروه های خونی ویژگی های منحصر به فردی دارند. نوع گروه خونی به عنوان پروتئین در گلبول های قرمز خونی و در مایعات بدن یافت می شوند. فاکتور RH در پوشش گلبول های قرمز خون یافت می شوند. در صورتی که پروتئین فاکتور RH در روی گلبول ها ی قرمز موجود باشد، فاکتور RH مثبت می باشد. در غیر این صورت RH منفی می باشد. در این مقاله قصد داریم به تاثیر گروه خونی در بارداری بپردازیم.
تعیین rh خون
در صورتی که مادر و پدر هر دو فاکتور RH مثبت داشته باشند، فرزندشان نیز فاکتور RH مثبت خواهد داشت. در صورتی که هر دو مادر و پدر فاکتور RH منفی داشته باشند، فرزندشان نیز فاکتور RH منفی خواهد داشت. در صورتی که مادر فاکتور RH منفی و پدر فاکتور RH مثبت داشته باشد، فرزندشان فاکتور RH مثبت یا منفی خواهد داشت. احتمال اینکه مادر و پدر فاکتور RH مثبت داشته باشند ولی فرزندشان فاکتور RH منفی داشته باشد هم وجود دارد.
فاکتور RH به صورت ژنتیکی تعیین می شود. فرزند می تواند گروه خونی و فاکتور RH را از مادر، پدر و یا ترکیبی از هر دو به ارث ببرد. فرزند یک ژن از مادر و یک ژن از پدر خواهد گرفت.
گروه خونی RH منفی در بارداری
در طول بارداری در صورتی که مادر RH منفی باشد، نیاز است تا تزریق روگام داشته باشد. در اوایل بارداری یکی از آزمایشات مهم آزمایش خون می باشد تا فاکتور RH مشخص شود. فاکتور RH در 85 درصد از افراد در سطح گلبول های قرمز خون آنها وجود دارد. این مورد در زمان بارداری دوم به بعد مورد مهمی می باشد.
طریقه کارکرد بدن به این صورت است که سیستم ایمنی بدن ، سطح سلول ها را خوانده و هرگونه پروتئین خارجی و نا آشنایی را تشخیص می دهد. در صورتی که به پروتئین نا آشنایی برخورد کند آنتی بادی هایی برای مبارزه با آن پروتئین خاص تولید می کند. این آنتی بادی ها به سلول های مورد نظر حمله می کنند. هر زمان که بدن فرد آنتی ژن مشاهده کند، بدن آنتی بادی ترشح می کند تا آنتی ژن مربوطه را از بین ببرد.
به این دلیل در بارداری اول فاکتور RH مهم نمی باشد. این مورد در بارداری های دوم به بعد مهم می باشد که بدن آنتی بادی را به اندازه کافی تولید کرده و می تواند برای جنین مشکلاتی به وجود آورد. در صورتی که گروه خونی مادر RH منفی باشد و گروه خونی جنین RH مثبت باشد، بدن مادر آنتی بادی ترشح می کند.
تزریق روگام
روگام شامل آنتی بادی هایی می باشد که به نام ایمونوگلوبین هستند و از جنین در مقابل آنتی بادی های بدن مادر محافظت می کنند. این آمپول روگام مانع از تولید آنتی بادی توسط بدن مادر در طول بارداری می شود. در صورتی که دوز مناسبی از روگام در طول بارداری تزریق شود، جنین به احتمال خیلی پایینی به کم خونی دچار می شود و مشکلی برای جنین پیش نخواهد آمد.
منبع : https://www.parents.com/pregnancy/complications/health-and-safety-issues/what-happens-when-you-get-a-rhogam-shot/ و https://www.chop.edu/conditions-diseases/blood-types-pregnancy
مرسی از معلومات خانم دکتر
مرسی از معلومات خانم دکتر