درد لگن در بارداری

درد لگن در بارداری شایع است. برخی از این دردها در دوران بارداری کاملا طبیعی است. از این گذشته، رباط‌های شما در حال کشیده شدن هستند، سطح هورمون‌های شما تغییر می‌کند و اندام‌های شما در حال جابجایی هستند تا جایی برای رحم در حال رشد شما باز کنند. با این حال، گاهی اوقات، درد لگن می‌تواند نشانگر چیزی جدی‌تر باشد، از زایمان زودرس تا پارگی حاملگی خارج رحمی و… در این مطلب می خواهیم به علل این درد و درمان آن بپردازیم.

علل درد لگن در دوران بارداری چیست؟

درد لگن در بارداری به چه صورت است؟

برای شروع، ممکن است از خود بپرسید که آیا واقعاً در دوران بارداری درد لگنی را تجربه می‌کنید، که می‌توان آن را درد کمربند لگنی (PGP) نیز نامید. احساس ناراحتی در ناحیه اطراف مفاصل لگن شما، به ویژه قسمت پایین کمر، کشاله ران، لگن، ران ها و پرینه (بین واژن و مقعد) احساس می شود. همچنین ممکن است صدای کلیک یا ساییدن را احساس کنید.

درد لگن ممکن است با حرکات زیر بدتر شود:

  • پیاده روی
  • بالا و پایین رفتن از پله ها
  • خوابیدن به پشت
  • سوار و پیاده شدن از ماشین
  • بلند کردن
  • خم شدن

درد لگن از خفیف تا شدید متغیر است. می تواند بر وظایف روزمره و کیفیت زندگی شما تأثیر بگذارد.

علل درد لگن در دوران بارداری چیست؟

دلایل زیادی وجود دارد که چرا افراد در دوران بارداری دچار درد لگن می شوند. در اینجا شایع ترین علل، از خوش خیم تا جدی وجود دارد.

1.افزایش وزن و افزایش فشار روی مفاصل

بارداری معمولاً با افزایش وزن همراه است که می تواند فشار بیشتری بر مفاصل و رباط های لگن شما وارد کند. این افزایش فشار می تواند باعث درد در لگن، کمر و کشاله ران شود.

علاوه بر این، با رشد جنین، ممکن است به اعصاب لگن شما فشار وارد کند که می تواند منجر به درد شود. این درد ممکن است در حین انجام برخی فعالیت ها، مانند راه رفتن یا بالا رفتن از پله ها، بارزتر باشد.

2. تغییرات هورمونی

در دوران بارداری، تعدادی از تغییرات هورمونی در بدن رخ می دهد. یکی از آن ها افزایش هورمون ریلکسین است. این هورمون به شل شدن رباط های لگن کمک می کند تا نوزاد در هنگام زایمان راحت تر از آن عبور کند.

با این حال، این شل شدن رباط ها می تواند منجر به بی ثباتی در مفاصل و درد شود. درد اغلب در سه ماهه دوم که سطح ریلکسین در بالاترین حد خود است بدتر می شود.

3. عدم تعادل عضلانی

با افزایش وزن نوزاد، ماهیچه ها و رباط های لگن کشیده و نامتعادل می شوند. این معمولا در اواخر بارداری اتفاق می افتد. یکی از چیزهای اجتناب ناپذیری که از این اتفاق می افتد، کمردرد است. با پیشرفت بارداری، عدم تعادل بیشتر می شود و می تواند باعث درد در نواحی دیگر مانند لگن، ران و کشاله ران نیز شود.

4. مشکلات گوارشی

در دوران بارداری، به دلیل افزایش سطح هورمون پروژسترون، سیستم گوارش کند می شود. این منجر به تعدادی از مشکلات گوارشی مانند یبوست، نفخ و گاز می شود.

درد ناشی از این مسائل می‌تواند به لگن سرایت کند و باعث درد لگن شود. در برخی موارد، درد ممکن است آنقدر شدید باشد که درد زایمان را تقلید کند.

5. عفونت های مجاری ادراری

عفونت های دستگاه ادراری (UTIs) در دوران بارداری نسبتاً شایع است. علائم عفونت ادراری می تواند شامل درد در قسمت پایین شکم یا لگن، احساس سوزش هنگام ادرار و ادرار کدر یا خونی باشد.

اگر این عفونت ها درمان نشود، می تواند منجر به عفونت کلیه شود که بسیار جدی تر است. اگر فکر می کنید ممکن است عفونت ادراری داشته باشید، مهم است که به پزشک متخصص زنان مراجعه کنید تا بتوان به سرعت آن را درمان کرد.

6. کیست های تخمدان

کیست‌های تخمدان می‌توانند در دوران بارداری شکل بگیرند و بزرگ‌تر شوند، که ممکن است منجر به درد لگن شود، تا حدی به این دلیل که رحم در حال رشد شما بر تخمدان‌ها فشار وارد می‌کند. کیست ها زمانی ایجاد می شوند که تغییراتی در نحوه ساخت یا آزادسازی تخمدان های شما ایجاد شود. آنها شایع، غیر سرطانی و به طور کلی بی ضرر هستند.

اگر کیست پاره شود، آن درد بدتر می شود. در موارد نادر، کیست می‌تواند بزرگ‌تر شود و باعث شود تخمدان به سمت خود بپیچد (وضعیتی که به عنوان پیچ خوردگی تخمدان شناخته می‌شود)، که درد شدید، شدید و شکمی همراه با حالت تهوع و استفراغ احتمالی ایجاد می‌کند.

7.زایمان زودرس

اگر کمردرد مداوم و فشار لگنی را تجربه می کنید که به صورت موجی می آید و می رود و اگر در یک ساعت چهار یا بیشتر انقباض دارید و انقباضات به مدت دو ساعت ادامه دارد، حتی بعد از اینکه ادرار کردید و دراز کشیدید، ممکن است در حال زایمان باشید. باید برای معاینه مراجعه کنید. وقتی این علائم را قبل از هفته سی و هفتم بارداری دارید، نشانه احتمالی زایمان زودرس در نظر گرفته می شود.

8. حاملگی خارج رحمی

حاملگی خارج از رحم زمانی اتفاق می افتد که یک تخمک بارور شده در جایی غیر از رحم، معمولا در لوله فالوپ کاشته می شود. ممکن است درد لگنی و خونریزی شدید بین هفته های 6 و 10 بارداری خود را با گشاد شدن لوله های فالوپ تجربه کنید.

9. فیبروم رحم

فیبروم های رحمی در طول سال های باروری شایع هستند، اما بارداری بیشتر این توده های غیر سرطانی را تحریک می کند. اگر خیلی سریع رشد کنند، می توانند باعث درد لگن می شود. گاهی اوقات برای ادامه بارداری باید با جراحی برداشته شوند.

چگونه درد لگن بارداری را درمان کنیم ؟

اگر درد لگن شما به دلایل پزشکی مانند حاملگی خارج رحمی نباشد، با رعایت کردن مواردی چون استراحت کردن ،گرما و استفاده از کمربندهای بارداری به کاهش درد می توانید کمک بسیاری کنید و در صورتی که درد شما زیاد است حتماً به پزشکتان مراجعه کنید .از دیگر روش های بسیار موثر برای کاهش درد فیریوتراپی و یا ماساژ می باشد .

چگونه درد لگن بارداری را درمان کنیم ؟

فیریوتراپی
پزشک متخصص زنان به شما کمک می کند تا بهترین درمان برای درد لگن در دوران بارداری را تعیین کنید. پزشک ممکن است شما را به یک فیزیوتراپ متخصص در کف لگن ارجاع دهند، که احتمالاً درمان دستی و تمرینات را برای تسکین درد امتحان خواهد کرد.

ماساژ
از دیگر روشهایی که باعث کاهش درد لگن در دوران بارداری می شود ماساژ است در واقع با شل شدن عضلات باعث کاهش استرس و درد می شود .
سایر روش های کاهش درد لگن در دوران بارداری عبارتند از:

  • بهتر است از انجام کارهایی که باعث تجدید درد می شود خودداری کنید و می توانید تا جایی که درد اجازه می دهد فعالیت کنید
  • استراحت کردن جز مواردی است که به کاهش درد کمک می کند.
  • از کفش های راحت و طبی استفاده شود.
  • به هنگام خوابیدن از یک بالش در بین پاها استفاده کنید.
  • به هنگام درد شدید و به موقع بالا رفتن از پله‌ها، یکی یکی از پله‌ها بالا روید و یا اینکه به حالت نشسته و عقب عقب از آن‌ها بالا روید.
  • از نشستن یا ایستادن طولانی مدت خودداری کنید.
  • هنگام تعویض لباس بنشینید.
  • از حرکات سریع و چرخش های تند در ناحیه کمر خودداری کنید.

کلام آخر

درد لگن در دوران بارداری شایع است و می تواند دلایل مختلفی داشته باشد. می تواند طبیعی باشد و یا نشانه ی یک مشکل جدی در دوران بارداری باشد، بنابراین  اگر درد لگن را تجربه می‌کنید، مهم است که به پزشک متخصص زنان در تهران مراجعه کنید تا علت آن مشخص شود و درمان مناسب انجام شود.

دکتر غزاله موسوی زاده

جراح و متخصص زنان و زایمان و نازایی
فلوشیپ نازایی از پژوهشکده علمی صارم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *