سونوگرافی یکی از بهترین روش های تشخیص انواع بیماری های زنانه است. در این روش با استفاده از دستگاه های خاصی از بخش های داخلی بدن زنان تصویربرداری انجام می شود. موارد کاربرد سونوگرافی متعدد و مختلف است. به همین دلیل با اهداف مختلف از این روش تشخیصی استفاده می شود. اما سونوگرافی واژینال یا داخلی نسبت به سایر انواع سونوگرافی کاربرد بیشتری دارد. به همین دلیل متخصصین برای تشخیص بسیاری از عارضه هایی که با روش سونوگرافی غیر واژینال قابل تشخیص نیست از این روش استفاده می کنند.
در ادامه این مقاله تلاش می کنیم که مهم ترین موضوعاتی که از سوی افراد و زنان مورد پرسش قرار می گیرد را در بخش های مختلف مطرح سازیم. پس با ادامه مطلب ما همراه باشید.
سونوگرافی داخلی یا واژینال چیست؟
در این روش با استفاده از امواج صوتی می توانند تصاویری از بخش های داخلی رحم و تخمدان ها را بدست بیاورند. در روش سونوگرافی داخلی ابزار مورد استفاده سونوگرافی واژینال یا داخلی با کاندوم پوشیده می شود. برای این که پروب سونوگرافی روان تر حرکت کند پزشک متخصص آن را به ژل مخصوصی آغشته می کند. ژل هایی که در این روند به کار گرفته می شود به طور کامل بهداشتی است و موجب بروز هیچ گونه عفونت و حساسیت پوستی نمی شود.
سپس ابزاری که وارد اندام داخلی زنان شده است تصاویری را به مانیتور مخابره می کند، زیرا که در سر آن دوربین وجود دارد. پزشک متخصص سنسور را در بخش های مختلف نواحی رحم و تخمدان ها می چرخاند و با این کار تمامی بخش ها را مورد بررسی قرار می دهد.
بسیاری از عارضه هایی که در بخش های داخلی واژن اتفاق افتاده است را می توان با روش سونوگرافی داخلی یا واژینال تشخیص داد.
پزشک شما باید تجربه و مهارت کافی را در انجام این نوع سونوگرافی داشته باشد تا بتواند تشخیص درست و دقیقی را ارائه دهد و همچنین بیمار حس آزار دهنده ای نداشته باشد.
موارد کاربرد سونوگرافی واژینال
مهم ترین کاربردهایی که برای سونوگرافی واژینال می توان برشمرد موارد زیر هستند:
- تشخیص سرطان دستگاه تناسلی: زنانی که تحت این روش تشخیصی قرار می گیرند در صورتی که به سلول های سرطانی مشکوک باشند با این روش تشخیص داده می شود.
- تشخیص کیست و فیبروم رحم: در سونوگرافی واژینال یا داخلی امکان تشخیص کیست و فیبروم به طور دقیق وجود دارد و نسبت به روش های دیگر این روش از دقت بالایی برخوردار است.
- تشخیص بارداری: با انجام روش سونوگرافی داخلی می توان انواع بارداری ها را که شامل بارداری عادی و بارداری خارج از رحمی است تشخیص داد. در صورتی که این روش تشخیصی انجام شود و زنان بارداری خارج از رحمی داشته باشند، سریعاً روند درمانی برای آن ها انجام خواهد شد.
- مشکلات ناباروری: یکی از اقداماتی که برای ناباروری انجام می گیرد، انجام سونوگرافی واژینال می باشد.
- سقط جنین: در صورتی که زنان جنین شان را سقط کنند با این روش قابل تشخیص است.
- تشخیص جفت سرراهی: در مواردی زنان جفت شان در دهانه بخش تحتانی رحم قرار می گیرد. در این موارد با انجام سونوگرافی واژینال یا داخلی می توان این موضوع را بررسی کرد.
- بررسی اختلالات مربوط به باروری و بروز مشکل ناباروری: از مهم ترین روش های تشخیصی در خصوص بررسی مشکل ناباروری زنان سونوگرافی واژینال است.
- بررسی اختلالات مربوط به عادت ماهیانه: در صورتی که زنان در روند طبیعی سیکل ماهیانه شان با اختلال مواجه باشند می توان علت دقیق اختلالات آن ها را با سونوگرافی تشخیص داد.
بیشتر بخوانید : تا چه مدت می توانیم از بارداری جلوگیری کنیم؟
دلایل تجویز سونوگرافی واژینال
پزشکان به دلایل مختلفی سونوگرافی واژینال را تجویز می کنند. هنگام مراجعه به پزشک در صورت وجود علائم درد و خونریزی غیر طبیعی در لگن، فیبروم ها، بررسی تخمدان و ناباروری، نظارت بر رشد و وضعیت قلب جنین در زمان بارداری از سونوگرافی واژینال استفاده می کنند زیرا که در این نوع سونوگرافی نسبت به سونوگرافی معمولی تصاویر بسیار بهتری ارائه می شود. در برخی از موارد در دوران بارداری از سونوگرافی واژینال استفاده می شود که برخی از کاربردهای آن شامل موارد زیر می باشد:
- تایید بارداری
- تشخیص تعداد جنین (تک قلو و یا چند قلو بودن)
- تشخیص ضربان قلب خیلی زود
- ثبت اندازه و محل جنین
مراحل انجام سونوگرافی واژینال
نحوه انجام سونوگرافی ترانس واژینال یا داخلی به شکل زیر است:
روز سونوگرافی باید از لباس های بلند استفاده کنید یا هنگام سونوگرافی لباس زیر خود را در بیاورید.
در مرحله بعدی روی تخت دراز می کشید و پاهایتان را تا جایی باز می کنید که پزشک متخصص به بخش های داخلی واژن شما دسترسی داشته باشد.
پاها را باز کنید و زانوان تاحدی خم شود.
در مرحله بعد پزشک مبدل سونوگرافی را وارد دهانه واژن می کند و با وارد کرد آن می تواند بسیاری از اطلاعاتی که نیاز دارد را بدست بیاورد.
مزایای سونوگرافی ترانس واژینال یا داخلی
مهم ترین مزایایی که می توان بر این روش تشخیصی برشمرد عبارتند از:
- دقت تشخیص در این روش بسیار بالاست. در واقع میزان دقت تشخیصی در سونوگرافی واژینال بیشتر از سونوگرافی لگن است. به همین دلیل در صورتی که سونوگرافی لگن نتواند در زمینه تشخیص انواع اختلالات به پزشکان کمک کنند از روش سونوگرافی داخلی کمک می گیرند.
- در سونوگرافی داخلی یا واژینال نیاز نیست که مثانه تان حتما پر باشد. می توانید با مثانه خالی یا نیمه پر نیز برای انجام این روند تشخیصی اقدام کنید. بنابراین ضرورت پر بودن مثانه در این روش منتفی می شود.
معایب سونوگرافی ترانس واژینال یا داخلی
این نوع سونوگرافی روشی بسیار ایمن و بی خطر است و فرد بعد از انجام سونوگرافی واژینال قادر به انجام تمام فعالیت های روزمره خود می باشد. تنها ممکن است درد خفیف و کوتاه مدتی را احساس کنید. ممکن است بعد از سونوگرافی مقداری ترشحات ناشی از ژل روانکاوی را مشاهده کنید که تا 24 ساعت بعد قطع خواهند شد.
این سونوگرافی برای خانم های باردار و جنین خطری ندارد اما در صورت پاره شدن زودهنگام کیسه آب که مادر در حال زایمان باشد این روش توصیه نمی شود زیرا احتمال ابتلا جنین به عفونت بسیار اندک وجود دارد.
آمادگی های قبل از سونوگرافی ترانس واژینال یا داخلی
مهم ترین کارهایی که باید برای آماده شدن برای سونوگرافی واژینال انجام دهید موارد زیر هستند:
- موهای زائد روی واژن خود را اصلاح کنید.
- در صورتی که حساسیت های خاصی دارید آن را با متخصصین مربوطه در میان بگذارید.
- در دوران قاعدگی یا لکه بینی برای انجام سونوگرافی واژینال مراجعه نکنید. زیرا که انجام سونوگرافی در این دوره از دقت کافی برخوردار نمی باشد.
- سعی کنید آرامش خود را حفظ کنید و در هنگام انجام سونوگرافی بدن خود را منقبض نکنید.
- موهای زائد روی واژن خود را اصلاح کنید.
- در صورتی که حساسیت های خاصی دارید آن را با متخصصین مربوطه در میان بگذارید.
- در دوران قاعدگی یا لکه بینی برای انجام سونوگرافی واژینال مراجعه نکنید. زیرا که انجام سونوگرافی در این دوره از دقت کافی برخوردار نمی باشد.
- سعی کنید آرامش خود را حفظ کنید و در هنگام انجام سونوگرافی بدن خود را منقبض نکنید.
چکیده مطلب
در بخش هایی که در این مقاله تدارک دیده ایم تلاش مان بر این بود که بتوانیم به پرسش هایی که در زمینه سونوگرافی واژینال مطرح می شود پاسخ دهیم.
توصیه می کنیم برای انجام سونوگرافی واژینال حتما به بهترین متخصص زنان مراجعه کنید. زیرا که این دسته از متخصصین با تکیه بر تجربه و تخصصی که سالیان متمادی کسب کرده اند می توانند بهترین روند سونوگرافی را برای شما برنامه ریزی کنند.