میکرواینجکشن که با نام علمی intra Cytoplasmic Sperm Injection (icis) شناخته می شود یک روش لقاح آزمایشگاهی می باشد. در این روش یک اسپرم سالم به صورت مکانیکی وارد سیتوپلاسم تخمک سالم می شود. هنگامی زوجین نتوانند به روش طبیعی باردار شوند روش های مختلفی برای درمان ناباروری به آن ها پیشنهاد داده می شود. یکی از این روش ها میکرواینجکشن می باشد. شاید در گذشته ناباروری جزو مشکلاتی بود که سبب جدایی زوجین می شد اما امروز با پیشرفت علم بیش از 90 درصد موارد ناباروری قابل درمان بوده و هر کدام از زوجین طعم شیرین والد شدن را می چشند. ما در این مقاله قصد داریم به شرح روش میکرواینجکشن در درمان ناباروری پرداخته و اطلاعات مفیدی در اختیار شما قرار دهیم پس تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
میکرواینجکشن چیست؟
هنگامی که اسپرم بدون کلاهک آکروزومی باشد به صورت گرد بوده و در حقیقت با ناباروری شدید در مردان همراه می باشد. قبل از تکنیک میکرواینجکشن بیمارانی که مبتلا به این نوع اختلال بودند عقیم در نظر گرفته می شدند و هیچ راه درمانی برای آن ها در نظر گرفته نمی شد. خوشبختانه امروزه با پیشرفت درمان های ناباروری با وجود مشکلات و اختلالات ژنتیکی وجود دارد. این روش در واقع یک بخش اضافی در چرخه درمان IVF می باشد. در این روش اسپرم به تخمک های فرد تزریق می شود و با استفاده از تجهیزات بسیار ظریف میکرو به لقاح کمک می کند. در حقیقت این روش برای درمان ناباروری شدید در مردان می باشد. آقایانی که تعداد اسپرم هایشان بسیار کم است و یا قادر به تولید اسپرم نیستند با این روش می توانند به ناباروری شان غلبه کنند.
میکرواینجکشن و تفاوت آن با آی وی اف
بسیاری از بیماران هنگامی که با واژه میکرواینجکشن مواجه می شوند تصور می کنند همان روش ivf می باشد اما تفاوت بسیاری بین این دو وجود دارد. در روش آی وی اف تخمک هایی که در تخمدان زن وجود دارد بازیابی می شود و در شرایط خاص آزمایشگاهی با اسپرم پرورش داده می شود. در این شرایط لقاح بین تخمک و اسپرم صورت گرفته و سبب می شود نطفه شکل بگیرد. در روش میکرواینجکشن با اسپرم کار داریم. یعنی در صورتی که اسپرم مرد از نظر اندازه و تحرک کیفیت مورد نظر برای باروری را نداشته باشد. هم چنین در زوجینی که چندین بار از آی وی اف استفاده کرده اند اما نتیجه ای نگرفته اند می توانند شانش خود را با میکرواینجکشن هم امتحان کنند.
بیشتر بخوانید : بارداری خارج از رحم
کاربرد میکرواینجکشن چیست؟
میکرواینجکشن در موارد زیر کاربرد دارد:
- هنگامی که اسپرم مرد دارای اندازه و کیفیت مناسب نباشد.
- هنگامی در آی وی اف های متعدد شکست خورده باشید.
- کم تحرکی اسپرم ها
- غیرطبیعی بودن ظاهر اسپرم ها(اسپرم بدون کلاهک آکروزومی باشد)
- در صورتی که عمل وازکتومی انجام شده باشد.
- در صورتی که در مایع منی اسپرم وجود نداشته باشد.
- در زنان مسن که نزدیک به سن یائسگی می باشند.
مزایای میکرواینجکشن چیست؟
میکرواینجکشن مزایای بسیاری دارد که به چند مورد از مهم ترین آن ها در زیر اشاره شده است:
- با کم ترین میزان اسپرم قابل انجام است.
- در صورت نبود لوله های رحمی نیز قابل باروری می باشد.
- در زنانی که کیفیت تخمک هایشان با افزایش سن کم شده است.
معایب میکرواینجکشن چیست؟
میکرواینجکشن در کنار مزایای بسیاری که دارد دارای معایبی می باشد که در لیست زیر به آن ها اشاره شده است:
- درمان ناباروری با میکروانیجکشن هزینه بالایی دارد.
- معمولا زمان بر بوده و زمان زیادی صرف می شود.
- در میکرواینجکشن احتمال چندقلو زایی وجود دارد.
- ممکن است سندروم تحریک بیش از حد تخمدان ایجاد شود.
میکرواینجکشن چگونه انجام می شود؟
در این روش اسپرم ها برداشته می شود و در محیط آزمایشگاه تحت شرایط خاصی با سرنگ به داخل تخمک تزریق می شود. با این کار لقاح و تقسیم سلولی صورت می گیرد و جنین تشکیل می شود. برای این روش چهار مرحله وجود دارد که به اختصار در زیر توضیح داده شده است:
- تحریک تخمدان:
برای تحریک تخمک ها و رشد فولیکول ها از آمپول HMG استفاده می شود. اگر تخمک گذاری وجود نداشته باشد از تزریق HCG استفاده می شود.
- تخمک گیری
در این مرحله پس از رشد فولیکول و تحریک تخمدان ها تخمک گیری انجام می شود. بنا به تشخیص بهترین متخصص زنان در تهران این روش می تواند با لاپاراسکوپی و یا پانکچر انجام شود.
- تزریق اسپرم داخل تخمک:
در این مرحله اسپرم ها با سرنگ مخصوص به داخل تخمک ها تزریق می شوند.
- لقاح و انتقال جنین:
در این مرحله جنین با دستگاه مخصوصی وارد رحم می شود و این مرحله نیاز به بیهوشی نداشته و تنها کافی است حدود 2 ساعت استراحت کنید و پس از آن مرخص می شوید.
درصد موفقیت با میکرواینجکشن
همانگونه که در قسمت های پیشین اشاره کردیم هنگامی که بیماران از آی وی اف های متعدد ناامید شده باشند عمل میکرواینجکشن اضافه می شود. تعداد نوزادانی که با روش موفق آی وی اف به دنیا آمده اند مشابه میکرواینجکشن بوده اند. هدف از تمامی درمان های ناباروری یک لقاح سالم و تولد یک نوزاد سالم می باشد.