کولپوسکوپی

امروزه به دلیل شیوع بیماری های زنان، ناباروری و سرطان ها، روش های تشخیص بیماری ها بسیار محبوب می باشند. یکی از این روش ها کولپوسکوپی می باشد. با کمک این روش به سادگی می توان رحم، واژن و قسمت های خارجی اندام های تناسلی را بررسی نمود. همراه با این روش می توان از توده های مشکوک نمونه برداری نموده و حتی نتایج پاپ اسمیر را بررسی کرد. برخی بیماری زنان ممکن است منجر به ایجاد سرطان شوند لذا توجه و درمان به موقع این بیماری ها از اهمیت بسیار زیادی برخوردار می باشد. با ما تا انتهای مقاله همراه باشید تا بیشتر با روش کولپوسکوپی آشنا شوید.

کولپوسکوپی

کولپوسکوپیکولپوسکوپی یک نوع روش تشخیصی و درمانی می باشد که دهانه رحم ، واژن و قسمت فرج را مشاهده و آزمایش نموده و نشانه های بیماری زنان را بررسی می کند. این روش در مراکز انجام کولپوسکوپی انجام پذیر می باشد. در طول این روش، از ابزاری به نام کولپوسکوپ استفاده می شود. در صورتی که در آزمایش پاپ اسمیر مورد مشکوکی مشاهده شود برای اطمینان و تشخیص قطعی بیماری از کولپوسکوپی استفاده می شود. در حین این روش اگر پزشک متوجه توده ای یا غده ای شود، یک نمونه ی مشخصی برای آزمایشات آزمایشگاهی جمع آوری می کند. نام دیگر این روش بایوپسی نام دارد.

آیا کولپوسکوپی در دارد

بسیاری از زنان قبل از انجام کولپوسکوپی از اضطراب و استرس رنج می برند. در صورتی که از روند این روش آگاهی داشته باشند، احساس راحتی بیشتری می کنند.

هدف کولپوسکوپی

در برخی از آزمایشات پاپ یا آزمایشات لگنی یکسری موارد غیر طبیعی مشاهده می شود. کولپوسکوپی به منظور تشخیص موارد زیر مورد استفاده قرار می گیرد:

  • زیگیل های تناسلی
  • ورم کردن دهانه رحم
  • رشد سلول های پیش سرطانی در بافت دهانه رحم
  • رشد سلول های پیش سرطانی در بافت فرج

مزایای انجام کولپوسکوپی

با استفاده از این روش می توان توده های غیر عادی و سرطان ناحیه تناسلی را به طور موثر تشخیص داد و همچنین از بافت های غیر طبیعی بایوپسی نمود. با انجام کولپوسکپی می توان بافت های غیر طبیعی، ورم یا عفونت، غدد خوش خیم یا سرطانی و آسیب های وارده به نواحی دهانه رحم ، واژن و فرج را تشخیص داد. این روش منجر به درمان بسیاری از بیماری ها در مراحل ابتدایی و قبل از تبدیل آنها به سرطان ها و ناباروری می گردد. بنابراین این روش تشخیص کمک به افزایش امید به زندگی و بهبود کیفیت زندگی می گردد.

انجام کولپوسکوپی در بارداری

به دلیل خطرات این روش برای سلامت جنین و زایمان زودرس انجام این روش در بارداری توصیه نمی گردد.

بعد از کولپوسکوپی چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم ؟

در صورت مشاهده علائم زیر بعد از کولپوسکوپی به پزشک مراجعه کنید:

  • خونریزی بسیار شدید تر از زمان قاعدگی
  • لرز
  • تب
  • درد های شکمی بسیار شدید

اقدامات قبل از کولپوسکوپی

جهت آمادگی برای کولپوسکوپی پزشک احتمالاً موارد زیر را به بیمار توصیه می کند:

به طور کلی قبل از این روش نیاز به اقدام خاصی نمی باشد مگر اینکه پزشک موارد خاصی را از شما بخواهد که رعایت کنید.قبل از این روش نیازی به کرم های واژینال و دوش نمی باشد.به همراه داشتن نوار بهداشتی لازم است تا به هنگام بیوپسی در صورت خونریزی از آن استفاده کنید .سعی کنید از لباس های آزاد استفاده کنید.در صورت باردار بودن حتماً به پزشک خود اطلاع دهید.غیر از زمان قاعدگی برای این روش درمانی اقدام شود.یک تا دو روز قبل از این روش، از مقاربت جنسی پرهیز کنید.از یک تا دو روز قبل از این روش، از تامپون یا پد های داخلی استفاده نکنید.داروهای واژنی باید قبل از این روش به مدت یک تا دو روز استفاده نشود.در صورت نیاز و با تجویز پزشک می توانید از دارو های مسکن مثل ایبو پروفن و استامینوفن و … استفاده کنید.

نحوه ی انجام کولپوسکوپی

پزشک در گام نخست کاور به شما می دهد تا آن را بپوشید و بعد از آن از شما می خواهد که بر روی تخت  معاینه دراز بکشید و پاهایتان را باز کنید با ابزاری که با مواد لغزنده آغشته شده واژن شما را بررسی می کند و سپس با استفاده از دستگاه  کولپوسکوپ دهان رحم را مورد بررسی قرار می دهد و در صورتی که تشخیص دهد که نرمال نباشد حین انجام این روش نمونه برداری از بافت دهانه رحم را انجام می دهد و سپس نمونه را به آزمایشگاه می فرستند.

مراقبتهای بعد از کولپوسکوپی

در صورتی که عملیات بایوپسی صورت نگیرد، نیازی به اقدامات خاصی و مراقبت های ویژه ای نیست. می توان به فعالیت های روزمره بازگشت. خونریزی خیلی خفیفی یک تا دو روز بعد از انجام این روش رخ می دهد که جای نگرانی نیست. ولی در صورتی که بایوپسی صورت گیرد بیمار با موارد زیر روبرو خواهد شد:

  • درد های واژنی و فرج که بیشتر از دو روز طول بکشد.
  • خونریزی متوسطی که بیشتر از چند روز طول بکشد.
  • خونریزی تیره رنگ از واژن

از یک پد بهداشتی جهت خونریزی استفاده شود. از تامپون، دوش گرفتن و مقاربت جنسی تا یک هفته دوری شود یا تا زمانی که پزشک صلاح بداند.

بیوپسی

بیوپسی به نمونه گیری از بافت دهانه رحم گفته می شود هنگامی که نتایج معاینات دهانه رحم غیر طبیعی باشد پزشک برای بررسی بیشتر به هنگام این روش ، عملیات بیوپسی را انجام می دهد.برای انجام بیوپسی امکان دارد پزشک با استفاده از داروی بی حسی یا مصرف داروهای ضد درد عملیات نمونه برداری را انجام دهد.

هزینه کولپوسکوپی

هزینه انجام کولپوسکوپی یا روش های مشابه، با توجه به مرکز درمانی مربوطه و همچنین بیمه درمانی، متفاوت بوده و به نسبت روش های دیگر تشخیص مشکلات ناحیه تناسلی و نازایی به صرفه می باشد.

عوارض کولپوسکوپی

این روش تشخیص معمولا خطرناک نمی باشد و خونریزی سنگین، عفونت و درد های لگنی در موارد بسیاری نادری ممکن است اتفاق بیافتد. در صورت انجام این روش توسط دکتر زنان متخصص احتمال وقوع این عوارض بسیار محدود می باشد.

کلام آخر

امروزه به دلیل افزایش بیماری های مختلف و خطر مرگ و میری که ممکن است اتفاق بیافتد، تشخیص به موقع بیماری زنان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار می باشد. لذا استفاده از روش های تشخیص نظیر کولپوسکوپی از اهمیت زیادی برخوردار می باشد.

دکتر غزاله موسوی زاده

جراح و متخصص زنان و زایمان و نازایی
فلوشیپ نازایی از پژوهشکده علمی صارم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *