سرماخوردگی در بارداری به معنای عفونت ویروسی است که بینی، گلو، سینوس ها و مجرای بالایی تنفس را درگیر می کند. سرماخوردگی باعث انسداد بینی و در نهایت آبریزش بینی، عطسه کردن، گلودرد و سرفه می شود و حدوداً یک هفته برای بهبود کامل زمان لازم است. ولی آیا سرماخوردگی در بارداری برای جنین خطر دارد و بر سلامت وی تاثیر می گذارد؟
روش های طبیعی درمان سرماخوردگی در بارداری
سرماخوردگی در بارداری یک عارضه بی خطر است، اما در صورت بروز آن، باید از روش های طبیعی برای درمان استفاده کرد. برخی از روش های طبیعی درمان سرماخوردگی در بارداری عبارتند از:
- استفاده از نوشیدنی های گرم: مصرف نوشیدنی های گرم مانند چای و شیر داغ و دمنوش ها، به کاهش علائم سرماخوردگی کمک کند.
- استفاده از عسل و آبلیمو: اضافه کردن یک قاشق عسل یا آبلیمو به چای داغ میتواند به بهبود گرفتگی گلو کمک کند
- استفاده از قرقره کردن آب نمک: قرقره کردن آب نمک رقیق و ولرم در گلو میتواند به درمان سرفه سرماخوردگی در بارداری کمک کند.
- استفاده از شستشوی بینی: شستشوی بینی با استفاده از سرم شستشو و آب نمک میتواند به کاهش علائم سرماخوردگی مانند گرفتگی بینی کمک کند.
- استراحت کافی: استراحت کافی، مصرف مواد غذایی سالم و مراقبت از خود میتواند به بهبود سرماخوردگی کمک کند.
- تغذیه سالم و مناسب: با وجود کاهش میل بیمار به خوردن غذا در طول دورهی سرماخوردگی، خوردن غذاهای سالم در این دوره بسیار مفید خواهد بود.
- مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین C و روی: ویتامین C باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می شود. از جمله منابع ویتامین C می توان به نارنگی، پرتقال، توت فرنگی، گریپ فروت، انبه، گوجهفرنگی، کلم بروکلی و اسفناج اشاره کرد. غذاهای حاوی روی نیز به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکنند که منابع آن شامل گوشت گاو، بوقلمون، صدف خوراکی پخته شده، ماست، تخممرغ، سبوس گندم و جو دوسر می باشد
- شستن مرتب دست ها در طول روز
- اجتناب از مصرف آب یخ
- اجتناب از مصرف غذاهای سرخ شده
در هر صورت، قبل از استفاده از هر روش درمانی طبیعی، بهتر است با پزشک مشورت کنید.
بیشتر بخوانید: درباره دکتر
در صورت ابتلا به سرماخوردگی در بارداری، چه موقغ باید به پزشک مراجعه کرد؟
در صورتی که علائم شدیدی مانند تب بالا، سردرد شدید، سرگیجه، سرفه با خلط سبز رنگ، درد شدید یا فشار در قفسه سینه، درد شدید در گوش، سرفه خونریزی، درد شدید در ناحیه شکم، تغییر رنگ ادرار یا مدفوع، خارش و سوزش در ناحیه تناسلی، خروج مایعات از واژن، تغییرات در حرکات جنین و یا هر علائم دیگری که نگران کننده باشد، وجود داشته باشد. در صورت بروز هر یک از این علائم، بهتر است به پزشک خود مراجعه کرده و درمان مناسب را انجام دهید.
پیشگیری از سرماخوردگی در بارداری
- برای پیشگیری از سرماخوردگی در بارداری، میتوانید از روشهای زیر استفاده کنید:
- از لباسهای مناسب و گرم برای هوای سرد استفاده کنید.
- در محیط های شلوغ از ماسک استفاده کنید تا از ورود ویروسها و باکتریها به بدن جلوگیری کنید.
- از شستشوی دستها و استفاده از ضدعفونی کنندهها برای جلوگیری از انتقال باکتریها و ویروسها استفاده کنید.
- از مصرف مواد غذایی سالم و غنی از ویتامین C و روی برای تقویت سیستم ایمنی بدن استفاده کنید.
- از مصرف نوشیدنیهای گرم مانند چای و شیر داغ و دمنوشها استفاده کنید.
- از استفاده از حوله گرم و دوش گرم برای کاهش علائم سرماخوردگی استفاده کنید.
- از قرقره کردن آب نمک رقیق و ولرم در گلو برای درمان سرفه سرماخوردگی استفاده کنید.
- از شستشوی بینی با استفاده از سرم شستشو و آب نمک برای ضدعفونی محیط بینی استفاده کنید.
- استراحت کافی و مراقبت از خود را رعایت کنید.
مصرف دارو برای بهبود سرماخوردگی در بارداری
به طور ایده آل پیشنهاد می شود تا از مصرف دارو در دوران بارداری و مخصوصاً سه ماهه اول، پرهیز شود. معمولاً سرماخوردگی های خفیف نیازی به مصرف دارو ندارند. حتماً قبل از مصرف هرگونه دارو با پزشک خود مشورت کنید.
بیشتر بخوانید: تب در دوران بارداری
مصرف استامینوفن در بارداری
مصرف استامینوفن در بارداری در موارد زیر معمولاً خطری ندارد و تجویز می شود:
– درد خفیف تا متوسط
– تب بالا
مصرف استامینوفن در تمام طول بارداری برای کاهش تب و رهایی از درد تجویز می گردد. شواهدی مبنی بر تاثیر منفی استامینوفن بر جنین دیده نشده است. با این حال تا جای ممکن از دوز پایین استامینوفن و به مقدار کم استفاده می شود. در صورتی که با مصرف استامینوفن علائم بهبود نیابد، با پزشک خود مشورت کنید.
مصرف ایبوپروفن در بارداری
در صورتی که قصد بارداری دارید و یا باردار هستید حتماً قبل از استفاده از ایبوپروفن و داروهای مشابه مانند آسپیرین با پزشک خود مشورت کنید. طبق مطالعاتی که انجام گرفته مصرف آسپیرین در اوایل بارداری خطر سقط جنین را بالا می برد. در سه ماهه آخر بارداری نباید از داروهای آسپیرین و ایبوپروفن و داروهای مشابه استفاده شود زیرا خطر خونریزی را قبل و بعد از زایمان افزایش می دهد. همچنین خطر نقص کلیوی و قلبی جنین را بالا می برد.
بنابراین مصرف استامینوفن در طول بارداری پیشنهاد می گردد.
سوالات متداول
سرماخوردگی در بارداری معمولاً تاثیری روی جنین ندارد. در واقع سرماخوردگی بیماری خفیفی است که سیستم ایمنی بدن به راحتی میتواند با آن مقابله کند. اگر فردی تب یا سایر علائم عفونت را احساس میکند، باید فوراً به پزشک مراجعه کند تا علائم ایجاد شده درمان شود.
سرماخوردگیها معمولاً توسط ویروسی بنام «رینوویروس» ایجاد میشوند.
سرماخوردگی در بارداری معمولاً یک عارضه بی خطر است، اما در صورت بروز علائم شدید مانند تب بالا، سرگیجه، درد شدید یا فشار در قفسه سینه، درد شدید در ناحیه شکم، تغییرات در حرکات جنین و یا هر علائم دیگری که نگران کننده باشد، باید به پزشک مراجعه کرد.
نتیجه گیری
سرماخوردگی در بارداری ممکن است اثرات جانبی مختلفی داشته باشد مانند تب، سرفه، درد بدن و خستگی. برای درمان این علائم، بهتر است از روش های طبیعی مثل استفاده از نوشیدنی های گرم، استفاده از عسل و لیموترش و استفاده از عرقیات گیاهی استفاده کنید. همچنین، در صورت لزوم میتوانید با پزشک خود در مورد مصرف داروهای ضد سرماخوردگی در بارداری مشورت کنید.