لوگو دکتر غزاله موسوی زاده
Rating is disabled

مزایای زایمان سزارین

امروزه در بسیاری از نقاط دنیا مخصوصا ایران زایمان سزارین از محبوبیت بیشتری نسب به زایمان طبیعی برخودار می باشد. این مدل از زایمان می تواند از بسیاری از خطرات و مشکلات زایمان طبیعی جلوگیری نموده و به دلیل عدم وجود حس درد و ترس زایمان می تواند جایگزین موثر و کم خطری برای زایمان طبیعی باشد. در ادامه به شرح مزایای بیشتری از زایمان سزارین پرداخته شده است.

زایمان سزارین چیست؟

زایمان سزارین روشی است که در آن پزشک متخصص اقدام به ایجاد برشی در بالای استخوان شرم‌ گاهی، داخل سه لایه از ماهیچه های رحمی، بین رحم، دهانه رحم و شکم مادر نموده و اقدام به انجام زایمان می نماید. در این روش مادر به کمک بی حسی موضعی یا بی هوشی کامل اقدام به انجام جراحی سزارین می نماید.

مزایای زایمان سزارین

محققان همواره از مزایای زایمان سزارین در مطالب مختلف سخن گفته اند، ولی متخصصان بر این باورند که جراحی زایمان سزارین تنها در مواقع ضروری باید انجام بگیرد.
به نظر می رسد که برای به دنیا آوردن یک نوزاد، زیر تیغ جراحی رفتن چندان سودمند نمی باشد ولی امروزه چندی از مزایای این جراحی مشخص شده است. کارشناسان این حوزه همواره گوشزد کرده اند که تنها در صورت نیاز به برنامه ریزی جهت جراحی اقدام شود. تحقیقات نشان داده که زنانی که زایمان سزارین انجام می دهند، به احتمال خیلی کمتری به بی اختیاری ادرار و افتادگی مثانه دچار می شوند.
طی تحقیقات بر روی نمونه های بسیاری، مشخص شده که احتمال بروز آسم و چاقی در نوزادان به دنیا آمده از طریق زایمان سزارین نسبت به زایمان طبیعی کمی بیشتر است.

تعدادی مزایای بالقوه زیادی برای زایمان سزارین وجود دارد. اغلب زایمان های سزارین در طول هفته 39 ام بارداری برنامه ریزی می شوند، بنابراین پزشکان می توانند نیاز به جراحی به جهت رفع مشکلات مادرزادی قلبی جنین را تشخیص دهند.
همچنین یک زایمان سزارین برنامه ریزی شده، از خطر ابتلا به آسیب های بسیاری مانند اختناق و خفگی در زایمان طبیعی، دیستوشی شانه (زمانی که در زایمان طبیعی ، شانه های نوزاد در لگن گیر می کند) و شکستگی ها می کاهد.
گرچه جراحی زایمان سزارین در واقع از بیماری های لگنی(مانند افتادگی مثانه و بی اختیاری) پیشگیری می کند، ولی همچنان تا حدی بحث برانگیز می باشد. در مواردی که زنان پیش از بارداری ، جراحی هایی برای رفع بی اختیاری ادرار انجام داده باشند، زایمان سزارین برای پیشگیری از آسیب دوباره ارجحیت دارد.

دلیل ترجیح زایمان سزارین به طبیعی

در مواقعی که زایمان طبیعی خطراتی برای مادر و نوزاد داشته باشد، زایمان سزارین توصیه می گردد. دوقلوزایی، ایجاد مشکلات مربوط به جفت، وجود بیماری های خاص نظیر دیابت یا فشار خون بالا، عفونت هایی مثل HIV  یا بیماری های تناسلی، که امکان انتقال آنها به نوزاد وجود دارد، وجود نوزاد با جثه بزرگ در مادری که لگن کوچکی دارد و به دنیا آمدن کودک از پا در مواردی که امکان اصلاح وضعیت جنین مقدور نباشد، مورد استفاده قرار می گیرد.

همچنین در مواقع زایمان اورژانسی و مواقعی که جنین در حین تولد وضعیت مناسبی ندارد، زایمان سزارین توصیه می گردد.

کاندیدای مناسب برای زایمان سزارین

گاهی اوقات به دلیل مشکلات و خطرات جانی مادر و جنین ممکن است از روش زایمان سزارین به جای زایمان طبیعی استفاده گردد.

زایمان سزارین ممکن است به دلایل مشکلاتی متعددی نظیر افزایش سن مادران، بیماری زمینه ایی، بارداری‌های پر خطر و ضرورت استفاده از مداخلات پزشکی در طی روند زایمان و تولد نوزاد ممکن است به زایمان طبیعی ترجیه داده شود.

روند انجام زایمان سزارین

همان طور که گفته شد، امکان انجام زایمان سزارین با بی حسی موضعی و بی هوشی کامل، امکان پذیر می باشد. درانجام سزارین با بی حسی موضعی، مادر کاملا هوشیار بوده و هیچ گونه درد و فشاری را در فرآیند زایمان احساس نمی کند.

مدت زمان مورد نیاز برای زایمان سزارین چهل تا چهل و پنج دقیقه می باشد. در این زمان، پزشک متخصص اقدام به ایجاد برشی به طول ده تا بیست سانتی متر در بالای استخوان شرم‌ گاهی و داخل سه لایه از ماهیچه های رحمی نموده و اقدام به متولد نمودن نوزاد از برش افقی که دقیقا در بالای محل رشد موهای زائد، است می پردازد. در طول انجام فرآیند سزارین مادر ممکن است تنها کشیدگی اندکی در ناحیه شکم و رحم خود احساس نماید.

اقدامات جراحی سزارین پس از تولد نوزاد

پس از زایمان بند ناف بریده می شود و جفت از رحم مادرجدا می گردد. در برخی بیمارستان ها در صورت انجام بی حسی موضعی، مادر در همان لحظه ابتدایی تولد، نوزاد را ملاقات نموده و سپس هورمون اکسی توسین به منظور ایجاد انقباض رحم و کاهش حجم خون از دست رفته به مادر تزریق می گردد. در انتها تمام ناحیه برش خورده بدن مادر با نخ بخیه بسته می شود.

خطرات زایمان سزارین

عوارض زیادی در نتیجه زایمان سزارین وجود دارد که برای زنانی که در آینده قصد بارداری دارند، مهم تلقی می شود.

سقط جنین و باقی ماندن بخشی از جفت (زمانی که بخشی از جفت، دهانه رحم را می پوشاند) از جمله خطراتی هستند که در نتیجه زایمان سزارین می باشند. به علاوه زنانی که زایمان سزارین داشته اند، در آینده به احتمال بیشتری به چسبندگی جفت ( زمانی که رگ های خونی در دیواره رحمی به صورت عمقی رشد کرده و به راحتی در طول زایمان جدا نمی شوند) و جفت سرراهی ( زمانی که جفت از دیواره رحمی جدا می شود) دچار می شوند. در صورت چسبندگی جفت، بعد از انجام زایمان، نیاز به هیسترکتومی می باشد.
همچنین مورد نادر حاملگی بر روی اسکار سزارین، از مواردی است که ممکن است در نتیجه زایمان سزارین اتفاق بیافتد. به این عارضه  بارداری خارج از رحم می گویند، که بر روی زخم کهنه زایمان سزارین پیشین، اتفاق افتاده است. اسکار به وجود آمده بر روی بافت رحمی در اثر زایمان سزارین می تواند زایمان های بعدی را با مشکل مواجه کرده و خطر آسیب به روده و مثانه و خونریزی غیر طبیعی رحم  را بالا می برد.

هزینه زایمان سزارین

هزینه زایمان سزارین، بسته به دستمزد جراح، نوع بیمارستان، استفاده از بی هوشی یا بی حسی موضعی، نوع بیمه و وضعیت بیمار متفاوت می باشد. جهت اطلاع دقیق از هزینه ها باید با پزشک متخصص مشورت گردد.

کلام آخر

با وجود اینکه زایمان سزارین احتمال بروز خطرات خاصی را دارد، ولی در صورتی که پزشک تشخیص دهد که فرد نیاز به زایمان سزارین دارد، قطعاً مزایای زایمان سزارین نسبت به معایب آن بسیار بیشتر است و این نوع زایمان برای تضمین سلامتی مادر و نوزاد انجام می گیرد.

دکتر غزاله موسوی زاده

جراح و متخصص زنان و زایمان و نازایی
فلوشیپ نازایی از پژوهشکده علمی صارم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *